« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
CROBAROMETAR

Hrvatima raste optimizam i želja za ulazak u EU

Većina ipak još uvijek smatra da zemlja ide u lošem smjeru, a najslabije ocjene vlada je dobila za politiku javnih financija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Vlada

,

Ivo Sanader

,

Stjepan Mesić

,

Jadranka Kosor

,

ulazak u EU

,

hrvatska politika

,

istraživanje Puls

,

Crobarometar

Najnovije istraživanje agencija Puls pokazuje kod hrvatskih građana blagi porast optimizma u posljednjih nekoliko mjeseci, iako većina ispitanika još uvijek smatra da se zemlja kreće u pogrešnome smjeru, primjetan je i porast popularnosti Vlade premijerke Jadranke Kosor, kao i povećanja broja onih koji bi glasovali za hrvatsko pridruživanje Europskoj uniji.

Rezultati istraživanja koje je za Vladu agencija Puls provela na uzorku od 958 punoljetnih ispitanika, pokazuju kako 19 posto ispitanika smatra da se Hrvatska kreće u dobrom smjeru, 64 posto drži da ide u pogrešnom smjeru (ne zna njih 17 posto), dok je u ljetnim mjesecima (srpanj, kolovoz), čak 80 posto ispitanika smatralo da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru.

Postotak onih koji smatraju da Hrvatska ide u dobrom smjeru u ljetnim mjesecima je bio 10 posto.

Rad Vlade uglavnom ne odobrava 49 posto, a uglavnom odobrava trećina, odnosno 34 posto ispitanih građana, dok ih je 18 posto neopredijeljenih, odnosno ne zna, a trend pokazuje da povjerenje u rad Vlade raste.

U rujnu i kolovozu rad Vlade nije odobravalo 69 posto ispitanih (sličan postotak imala je i vlada Ive Sanadera u prvoj polovici godine - u svibnju 70 posto, a u lipnju 68 posto nije odobravalo njen rad).

Što se tiče podrške građana u pojedinim područjima djelovanja, najviše ih podržava vladinu vanjsku politiku, a najslabije je ocijenjeno područje javnih financija.

Vladinu vanjsku politiku naime, podržava 35 posto, a ne podržava 52 posto, dok javne financije i deficit proračuna ne podržava 60 posto, a podržava 25 posto.

Istraživanje je pokazalo da raste i trend popularnosti same premijerke Kosor koja je s 39 posto onih koji su o njoj imali pozitivno mišljenje u srpnju, porastao u studenome na 48 posto.

Pritom njih 14 posto ima vrlo pozitivno mišljenje o premijerki, a 34 uglavnom pozitivno mišljenje. Bivši premijer Ivo Sanader, primjerice, u srpnju je imao 29 posto popularnosti.

Od ispitanih građana, tri četvrtine, odnosno 74 posto iskazalo je interes za referendum o ulasku u EU, a od tog broja 47 posto sigurno bi i glasovalo na referendumu.

Najpozitivnije ispitanici gledaju na predsjednika Republike Stjepana Mesića kojeg vrlo pozitivno doživljava 29 posto, a uglavnom pozitivno 37 posto ispitanika, što je ukupno njih 66 posto. Taj postotak samo mjesec ranije iznosio je 76 posto. Od ispitanika koji bi sigurno izašli na referendum njih 33 posto sigurno bi glasovalo za, vjerojatno bi glasovalo za njih 23 posto, dok bih ih protiv sigurno glasovalo 21 posto, a vjerojatno bi glasovalo protiv 16 posto ispitanika.

Osam posto onih koji bi izašli na referendum u ovome trenutku ne zna bi li glasovalo za ili protiv ulaska u EU.

Vidljiv je trend povećanja broja onih koji bi glasovali za ulazak u EU. Primjerice, s 41 posto onih koji su za ulazak u EU bili u kolovozu, u studenome se postotak povećao na 48 posto.

Najviši postotak onih koji bi glasovali protiv ulaska bio je u rujnu i iznosio je 46 posto, a u studenome on iznosi 37 posto, što je drugi najniži rezultat ove godine (36 posto u veljači).

Istraživanje Crobarometar je redovito mjesečno istraživanje agencije Puls sa svrhom praćenja osnovnih političkih trendova u Hrvatskoj. Provodi između 1. i 20. u svakom mjesecu, a prikupljaju se podaci na uzorku od 958 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. (hina/metro-portal)

30.11.2009. 21:12:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh