« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
SIGURNOST

Hrvati žele više sigurnosti na cesti

Na pitanja o mobilnosti u budućnosti sudionici u tom ispitivanju odgovarali su tijekom interaktivne futurističke priče Utrka svih utrka koja je postavljena u 23. stoljeće...

Je li to stvarno utrka?
Je li to stvarno utrka? (Arhiva)
Više o

vožnja

,

sigurnost

Rezultati nedavne internetske ankete u kojoj je Goodyear proučavao odnos prema vozilima i vožnji u budućnosti pokazali su da Hrvatima u vožnji najviše nedostaju informacije koje bi u realnom vremenu poboljšale sigurnost u prometu i spriječile eventualne prometne nesreće. Na pitanja o mobilnosti u budućnosti sudionici u tom ispitivanju odgovarali su tijekom interaktivne futurističke priče Utrka svih utrka koja je postavljena u 23. stoljeće, kad su zahvaljujući naprednoj umjetnoj inteligenciji takvi savjeti vozačima već dostupni. Priču je posebno za tu priliku napisao priznati slovenski autor Miha Mazzini.

Zagreb, 20. srpnja 2020. - U Goodyearu je kratka internetska anketa1 provedena uz uporabu omiljene aplikacije Facebook Messenger u kojoj je brbljavi robot Goody sudionike vodio kroz interaktivnu priču Utrka svih utrka. Sudionici su u ulozi natjecatelja ušli u 23. stoljeće, dokazali se na najvećoj automobilskoj utrci svih vremena i odgovarali na pitanja o budućoj mobilnosti. Ispitivan je odnos Hrvata prema vozilima i vožnji ubuduće, a istodobno su istraživane i aktualne kupovne navike i želje vozača u vezi s razvojem tehnologije, odnosno s dobivanjem informacija koje bi pozitivno utjecale na vozno iskustvo.

Kao najkorisnije i najvažnije savjete 44 posto Hrvata prepoznalo je informacije koje bi u realnom vremenu poboljšale sigurnost u prometu i spriječile eventualne prometne nesreće, a na drugo mjesto su s 33 posto postavili informacije o kontroli tlaka i najbližim mjestima gdje se gume mogu napuhati. Ta briga ubuduće možda više neće postojati jer će Goodyearova najnovija konceptna guma reCharge s nepneumatskom konstrukcijom posve ukloniti potrebu za provjeravanjem tlaka i moguće komplikacije zbog probušene gume.

Kao manje važne savjete sudionici ispitivanja odabrali su informacije o prometnim zastojima i alternativnim putovima te informacije o najbližim parkiralištima, koje su postigle samo jedan posto.

Sve više Hrvata sklono kupnji guma na internetu

Omiljenost internetske kupnje u posljednjim godinama raste i u Hrvatskoj, što potvrđuju i rezultati ispitivanja. Čak 40 posto sudionika odgovorilo je da bi gume radije naručili na internetu, osobito kad bi prodavač na adresi naručitelja obavio i zamjenu guma. Kupnja guma i zamjena u ovlaštenom servisu još uvijek prednjači, ali se razlika sve više smanjuje.

Hrvati također skloni alternativama benzinskih vozila

Ispitivanje je ujedno pokazalo da čak 79 posto Hrvata smatra da će se osobna vozila u našoj budućnosti kretati zrakom. Hrvati su također skloni alternativama benzinskih vozila jer bi u slučaju slobodnog izbora većina odabrala električne (34 posto) ili hibridne (31 posto) automobile, a 35 posto odlučilo bi se za benzinske. Puno su manje oduševljeni dijeljenim prijevozima, za njih bi se naime odlučilo samo 13 posto ispitanika.

Uzbudljiva interaktivna priča Utrka svih utrka u pričaonici je još uvijek dostupna za čitanje.

1 Ispitivanje je u Hrvatskoj trajalo između 24. 10. i 24. 11. 2019., a u Sloveniji od 15. 11. do 16. 12. 2019. U njemu su sudjelovala 1.794 Hrvata i 962 Slovenca.

20.07.2020. 18:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh