« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
MILIJARDE KUNA

Hrvati troše sve više lijekova

Agencija za lijekove objavila je da je potrošnja lijekova u 2009. godini porasla za 15 posto u odnosu na godinu prije

Hrvati troše sve više  lijekova
Hrvati troše sve više lijekova (Shutterstock)
Više o

lijekovi

,

Agencija za lijekove

,

istočnjački seks

,

duhovni vikend

Potrošnja lijekova u 2009. u Hrvatskoj porasla je za 15 posto u odnosu na 2008. godinu, a na lijekove je ukupno potrošeno 4,6 milijarde kuna, podaci su koje je u godišnjem izvješću objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Kao i prethodnih godinama, Hrvati su najviše trošili psiholeptike - lijekove za smirenje poput Normabela, Apaurina ili Praxitena, a odmah iza su lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sustav - pripravci protiv visokog krvnog tlaka (antihipertenzivi) i masnoća (kolesterola).

Prvi na listi među 30 lijekova koji su najviše trošeni u 2009. bio je antihipertenziv amlodipin (Amlodipin, Amonex), drugi su lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu poput Aspirina i Andola, dok je treći ponovno lijek protiv kolesterola atorvastatin (Liptin, Sortis).

>> Jeste li ovisni o lijekovima?

Najviše novca u 2009., oko milijarda kuna, utrošena je na citostatike, antibiotike i antihipertenzive, dok je milijarda kuna utrošena na psiholeptikete, na lijekove protiv kolesterola i šećerne bolesti. Građani su najviše kupovali lijekove protiv bolova i povišene temperature, poput andola, paracetamola, voltarena i ibubrufena.

Po potrošnji lijekova u 2009. godini prednjače Primorsko-goranska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija, gdje je po stanovniku potrošeno duplo više lijekove nego u, primjerice, Brodsko-posavskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (hina/metro-portal)

18.10.2010. 14:31:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh