« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
AHA!

Hrvati su zabrinuti zbog društvene prihvaćenosti alkohola

Sve veći broj građana izražava zabrinutost zbog tolerantnosti društva prema zlouporabi alkoholnih pića, pokazuju ovogodišnji rezultati istraživanja o navikama konzumacije alkohola u Hrvatskoj

Alkohol je uzrokovao preko 30 tisuća prometnih nesreća
Alkohol je uzrokovao preko 30 tisuća prometnih nesreća (Shutterstock)
Više o

alkoholizam

,

alkohol

,

vožnja u pijanom stanju

,

vožnja

Prema istraživanju, u kojem je sudjelovalo 800 građana u okviru kampanje "Razmisli - kad piješ ne vozi", više od polovice ispitanika izjavilo je da je zabrinuto zbog društvene prihvatljivosti zlouporabe alkoholnih pića, dok se broj ispitanika koji nisu bili zabrinuti za stav društva o toj temi smanjio u odnosu na prošlu godinu.

Rezultati pokazuju da od 69% građana koliko ih konzumira alkohol, većina to čini nekoliko puta mjesečno ili rjeđe, a 11% svaki dan.

Ujedno 65% konzumenata tvrdi da se prilikom konzumacije alkohola nikada ne napije.

Ipak, među pozititvnim trendovima, istaknula je Tina Puhalo Grladin, voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, ističe se i to da se znatan broj mlađih ispitanika odlučuje na alternativne oblike prijevoza kada su pod utjecajem alkohola - odabiru taksi ili osobu koja se dobrovoljno odriče konzumacije alkohola.

Tako četvrtina ispitanika od 18 do 24 godine kada su pod utjecajem alkohola zovu taksi, 18% hoda do odredišta, 17% vozi netko drugi, dok se 16% koristi javnim prijevozom.

Iako je zabilježen manji broj žrtava prometnih nesreća koje su se dogodile pod utjecajem alkohola u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, zabrinjava, istaknula je Puhalo Grladin, to što je među 71% aktivnih vozača čak 34% onih koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola te da jednak broj vozača sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola, a mali je postotak onih koji odustaju od vožnje zbog neprihvatljive konzumacije.

Iako se nastavlja prošlogodišnji trend od 2% aktivnih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću pod utjecajem alkohola, 8% ispitanika bilo je žrtvom prometne nesreće nastale pod utjecajem alkohola, što je 2% manje u odnosu na prošlu godinu.

Tijekom prvih 11 mjeseci ove godine dogodilo se 8% manje prometnih nesreća u odnosu na prošlu godinu, a alkoholizirani vozači skrivili su ukupno 4022 prometne nesreće ili 13%.

Alkoholizirani vozači skrivili su svaku osmu prometnu nesreću od ukupnog ovogodišnjeg broja (31081), naglasio je prometni službenik za prometnu prevenciju iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Darko Grac.

U odnosu na ukupne pokazatelje o prometnim nesrećama koje su skrivili mladi vozači, podaci pokazuju da su ti vozači skrivili ukupno svaku šestu nesreću te svaku petu nesreću s poginulima.

14.12.2013. 10:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh