« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
OPREZ!

Gripa je stigla u Hrvatsku

Hrvatski zavod za javno zadravstvo izvijestio je da je jučer laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni

Evo nama gripe
Evo nama gripe (Arhiva)
Više o

gripa

,

cijepljenje protiv gripe

'U Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu koji se nalazi u HZJZ-u utvrđen je virus influence tipa B u uzorku pacijenta sa simptomima gripe koji se javio u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević', navodi Zavod u današnjem priopćenju.

Prema zadnjem izvješću Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) u Europi je razina aktivnosti virusa gripe za sada niska, bilježe se sporadični slučajevi oboljenja, a cirkuliraju virusi gripe A i B. Cjepivo protiv gripe koje je besplatno za određene kategorije stanovništva sadrži oba podtipa virusa gripe A koji cirkuliraju, kao i virus gripe B.

U HZJZ-u podsjećaju da je cijepljenje protiv gripe ove godine u Hrvatskoj započelo 18. studenog, a građani se i nadalje mogu cijepiti u ordinacijama izabranog liječnika obiteljske medicine, u županijskim zavodima za javno zdravstvo te u HZJZ-u.

Podsjećaju da je cijepljenje preporučeno za sve osobe starije od 65 godina, sve osobe koje imaju kronične bolesti (plućne, srčane, bubrežne, jetrene, šećernu bolest), sve osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kemostatici, kortikosteroidi) te za zdravstvene djelatnike i osobe koje skrbe o bolesnicima.

12.12.2013. 18:25:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh