« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
WOW!

Hrvati potrošili gotovo 9 milijardi kuna na putovanja

Bar na jednom privatnom putovanju do tri noćenja lani je bilo 958,8 tisuća hrvatskih građana, a s četiri i više noćenja njih 1,3 milijuna

Volimo putovati, nema što!
Volimo putovati, nema što! (Arhiva)
Više o

potrošnja

,

putovanja

Na barem jednom privatnom višednevnom putovanju prošle godine je bilo 1,7 milijuna ili 46,5 posto hrvatskih građana u dobi od 15 i više godina, pri čemu su ukupno potrošili 8,7 milijardi kuna, od čega 3,9 milijardi kuna u Hrvatskoj, a 4,8 milijardi kuna u inozemstvu, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o istraživanju DZS-a o turističkoj aktivnosti stanovništva RH, za što su podaci prikupljeni putem telefonskih intervjua na reprezentativnom uzorku od ukupno 22 tisuće stanovnika u dobi od 15 i više godina.

Podaci pokazuju i da lani na privatna višednevna putovanja nije putovalo 1,9 milijuna ili 53,5 posto stanovništva u dobi od 15 i više godina. Njih 51 posto to je objasnilo nedostatkom financijskih sredstava, 28,4 posto bilo je spriječeno zdravstvenim razlozima, a 17,7 posto to objašnjava nedostatkom slobodnog vremena zbog obiteljskih obveza.

Bar na jednom privatnom putovanju do tri noćenja lani je bilo 958,8 tisuća hrvatskih građana, a s četiri i više noćenja njih 1,3 milijuna.

Podaci DZS-a pokazuju da se u privatno najviše u inozemstvo putovalo u Bosnu i Hercegovinu, potom u Njemačku, Sloveniju, Italiju i Austriju.

Najčešći motivi odlaska na privatno višednevno putovanje su odmor na moru te posjet rodbini i prijateljima.

Na privatnim višednevnim putovanjima ostvareno je ukupno 24,7 milijuna noćenja, od čega 16,1 milijun u Hrvatskoj te 8,7 milijuna u inozemstvo.

Prema vrsti smještaja, najviše noćenja ostvareno je u nekomercijalnim smještajnim objektima (16,2 milijuna noćenja ili 65,6 posto), od čega kod rodbine i prijatelja 9,9 milijuna noćenja, a u vlastitim kućama i stanovima za odmor 6 milijuna noćenja.

Prosječni izdaci po privatnom višednevnom putovanju u Hrvatskoj iznosili su 1.395 kuna, a na putovanjima u inozemstvo 3.076 kuna.

Istraživanje DZS pokazuje da su domaći ljudi poslovno lani više putovali u inozemstvo nego po Hrvatskoj, odnosno na bar jednome poslovnom višednevnom putovanju bilo je 299 tisuća osoba u dobi od 15 i više godina, koji su ostvarili ukupno 923 tisuće poslovnih putovanja, od čega 424 tisuće u Hrvatskoj, a 499 tisuća u inozemstvo.

Jednodnevnih putovanja bilo je pak 5,9 milijuna, od čega većina ili 4,9 milijun privatnih, a milijun poslovnih.

28.10.2019. 14:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh