« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
BARBA LUKA:

Hrvati po antifašizmu među prvima u svijetu

"Imamo se čime ponositi jer se Hrvatska svrstala među pobjedničke narode", istaknuo je predsjednik Sabora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Luka Bebić

,

antifašizam

,

NOB

,

Vesna Čulinović - Konstantinović

,

Dan Europe

Kada bi se mjerilo po broju stanovnika, hrvatski bi narod po sudjelovanju u antifašističkoj borbi bio među prvima u svijetu, rekao je danas predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na svečanom primanju u Saboru u povodu Dana Europe i 65. obljetnice pobjede nad fašizmom.

"Možda smo i prvi u svijetu pružili oružani otpor talijanskom fašizmu u Istri. Imamo se čime ponositi jer se Hrvatska svrstala među pobjedničke narode", istaknuo je Bebić. Podsjetio je da je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o antifašizmu te da je Ustavom utvrđeno da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu, nasuprot ustaškom režimu Ante Pavelića.

Predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vesna Čulinović-Konstantinović zauzela se za izjednačavanje prava antifašističkih boraca i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Istaknula je kako nije riječ o privilegijama, nego o poštivanju Ustava.

I Bebić i Čulinović-Konstantinović zauzeli su se za obnovu i očuvanje spomenika iz NOB-a. Na svečanom primanju u Saboru bili su i predsjednici države i vlade Ivo Josipović i Jadranka Kosor, no oni nisu govorili na skupu. (hina/metro-portal)

07.05.2010. 17:04:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh