« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina
UPOZORENJE

Hrvati nisu prepoznali korist od biološke terapije u borbi protiv artritisa

"Biološku terapiju u Hrvatskoj koristi samo 1,4 posto oboljelih od reumatoidnog artritisa", upozorio je predsjednik udruge Remisija Nenad Horvat

Fotografija vijesti
Više o

pacijenti

,

artritis

,

Hrvati

,

reumatoidni artritis

,

biološka terapija

Povodom Svjetskog dana artritisa, 12. listopada, Udruga osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa "Remisija" organizirala je danas okupljanje na Cvjetnom trgu te stručna predavanja kako bi ukazala na nužno uključivanje što većeg broja novih pacijenata u tretman biološkom terapijom, javlja Hina.

"Biološku terapiju u Hrvatskoj koristi samo 1,4 posto oboljelih od reumatoidnog artritisa", upozorio je predsjednik udruge Remisija Nenad Horvat.

Izrazivši zadovoljstvo što je HZZO prepoznao korisnost biološke terapije i uvrstio je na listu skupih lijekova, ujedno je naglasio i nužnost uvrštavanje još većeg broja pacijenata u taj tretman.

"Pacijenti se prvih godinu dana liječe na teret bolničkog proračuna, a nakon isteka tog roka terapiju nastavljaju dobivati preko HZZO-a. S obzirom na obavezu provjere učinka terapije nakon prva tri mjeseca tretmana, Udruga predlaže da se pacijenti liječe na teret bolničkog proračuna samo u tom periodu, a u slučaju pozitivne reakcije terapiju nastave primati s liste skupih lijekova već nakon tri mjeseca. Na taj se način rasterećuje bolnički proračun i omogućuje tretman novih pacijenata biološkom terapijom", predlaže Horvat.

Obilježavanje Svjetskog dana artritisa započelo je jučer stručnim predavanjima u kojima su sudjelovali predsjednica Hrvatskog reumatološkog društva prof. Đurđica Babić-Naglić koja je govorila o trenutnoj situaciji u liječenju oboljelih od artritisa, dok su o svakodnevnim poteškoćama oboljelih i naprednim metodama liječenja svoje stručno mišljenje iznijeli koordinatorica Hrvatskog nacionalnog odbora Desetljeća kostiju i zglobova prof. Jadranka Morović-Vergles te predsjednik Hrvatske lige protiv reumatizma prof. Simeon Grazio.

Na sam Svjetski dan artritisa stručnjaci i članovi udruge Remisija na Cvjetnom trgu su informirali sve zainteresirane o artritisu i biološkoj terapiji kao metodi liječenja koja omogućava pacijentima da budu ponovno aktivni i radno sposobni.

Članovima udruge i stručnjacima na Cvjetnom trgu su se pridružili i članovi košarkaškog kluba Zagreb, vaterpolisti Mladosti Vanja Udovičić, Marko Pavičić i Ivan Bebić, glumac Željko Koenigsknecht, operni pjevač Zrinko Sočo, Soulfingersi Denis i Haris Ahmetašević, Marija Husar te brojne druge ličnosti iz javnog života koje su na taj način doprinijeli podizanju svijesti javnosti o problemima s kojima se susreću oboljeli.

12.10.2011. 16:14:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh