« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nedjeljom u 2

HRT-u tužba zbog Kerumovog vrijeđanja

Iako je DORH zaključio da Kerumove izjave nemaju obilježja rasne diskriminacije, Vijeće za elektroničke medije ipak će protiv HRT-a podnijeti optužni prijedlog

(Duje Klarić/Cropix)
Više o

HRT

,

DORH

,

Željko Kerum

,

Vijeće za elektroničke medije

,

Slobodan Uzelac

,

Janos Roemer

,

nedjeljom u 2 kerum

Vijeće za elektroničke medije odlučilo je danas Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog protiv Hrvatske radiotelevizije (HRT) zbog emisije "Nedjeljom u dva" u kojoj je gostovao splitski gradonačelnik Željko Kerum, a u kojoj se, po ocjeni Vijeća, pogodovalo poticanju na nacionalnu nesnošljivost.

Iako je Državno odvjetništvo zaključilo da Kerumove izjave nemaju obilježja kaznenog djela diskriminacije, Vijeće za elektroničke medije ustvrdilo je da je emitiranjem sporne emisije HRT prekršio odredbe Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o HRT-u koje zabranjuju da se u programu širi nacionalna, rasna ili vjerska mržnja i nesnošljivost.

Iste zakonske odredbe, zbog čijeg će kršenja HRT biti prijavljen, zabranjuju i poticanje na diskriminaciju ili neprijateljstvo prema pojedincima ili skupinama zbog njihova podrijetla, boje kože, političkog uvjerenja, svjetonazora, zdravstvenog stanja, spola, seksualnih ili drugih određenja ili osobina.

Vijeće za elektroničke medije u priopćenju podsjeća da moguća kazna za takvo kršenje zakona može biti i milijun kuna.

Vijeće na kraju ističe da je stvar uredničke i novinarske slobode odabir sugovornika i tema, no upozorava da istodobno svi novinari i urednici imaju odgovornost i dužnost odmah reagirati na neprihvatljive izjave sugovornika tijekom emisije.

Gostujući na HRT-u, Kerum je, između ostalog, izjavio kako Srbima i Crnogorcima ne bi dopustio ulazak na hrvatsko tržište "jer od njih nikada ništa dobro", te im ne bi dopustio ni da mu budu u obitelji, to jest kako nema šanse da mu Srbin bude zet.

Na to je jučer na sjednici Vlade RH reagirao i njezin potpredsjednik za regionalni razvoj, obnovu i povratak, Slobodan Uzelac, koji je pozvao da se donese protokol o postupanju onih koji vode javne institucije, a kojim bi se zaštitila javnost od govora mržnje.

Nakon toga javili su se i s HRT-a navodeći kako nijedno stajalište koje gosti izgovore u nekoj od emisija ne predstavlja stajalište te kuće.

"Niti kolegij Informativnog programa Hrvatske televizije niti HRT općenito ne podržavaju netolerantne izjave i netrpeljivost koja se mogla čuti u navedenoj emisiji", priopćio je glasnogovornik HRT-a Janos Roemer.

Nakon što im se Kerum pismeno očitovao da nije imao namjeru vrijeđati na nacionalnoj osnovi i izrazio žaljenje zbog svojih izjava, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo zaključilo je kako nema osnova za postupak protiv splitskoga gradonačelnika jer njegove izjave ne sadržavaju obilježja kaznenog djela rasne i druge diskriminacije.

Odvjetništvo je, naime, ustvrdilo kako te izjave očito nisu iznesene radi "propagiranja nacionalne mržnje i utjecaja na volju, razum, osjećaje i strasti gledateljstva". (hina/metro-portal)

23.09.2009. 16:57:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh