« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
JOSIP POPOVAC

HRT kao sustav ne može opstati uz planirano smanjenje pretplate

Saborski su klubovi danas najavili da neće podržati izvješća Programskog vijeća i Ravnateljstva HRT-a za 2008.

(Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Sabor

,

HRT

,

javna televizija

,

poslovna izvješća

Oporba je još jednom vladajuće optužila za blokadu izbora ravnatelja HRT-a, dok je Goran Beus Richembergh (HNS) pozvao predsjednika Programskog vijeća Zvonka Milasa da podnese ostavku jer Vijeće nije u stanju izabrati ravnatelja.

Milas je uvodno rekao da je djelovanje HRT-a u zadnje vrijeme bilo obilježeno nesuglasicama i narušenim međuljudskim odnosima u Informativnom programu HTV-a, što je dovelo i do promjena u kadrovskoj politici.

Vraćanje Hloverke Novak Srzić na funkciju v.d direktorice programa HRT-a objasnio je "čisto profesionalnim razlozima", ističući da je ona na tu dužnost izabrana zbog dugogodišnjeg rada na televiziji, te da će tu biti do izbora novog vodstva kuće.

Milas je rekao da Vijeće ne bježi od odgovornosti za tri neuspjela pokušaja izbora glavnog ravnatelja HRT-a s punim mandatom, ali i naglasio da privremeno vodstvo nacionalnog radija i televizije dobro odrađuje svoj posao. "HRT ide ka stabilizaciji, makar financijskoj, nadam se uskoro i programskoj", dodao je.

Beus Richembergh (HNS) paradoksalnom je ocijenio krizu u kojoj se HTV nalazi, budući da je, kaže, riječ o najuglednijoj javnoj televiziji u regiji, a uvjeren je da je tu krizu izazvala politika.

Iako Milasa ne smatra krivim za to, Beus je od predsjednika Vijeća zatražio da podnese ostavku, po uzoru na troje svojih kolega, jer je "jasno da Vijeće nije u stanju izabrati ravnatelja".

Antun Vujić je ustvrdio da postoje agresivni komercijalni interesi spram javne televizije", a Ravnateljstvu i Programskom vijeću spočitnuo je što u izvješćima ne spominju najavu smanjenja rtv pristojbe, o čemu bi, smatra, "javna televizija imala što reći".

V.d. ravnatelja HRT-a Josip Popovac odgovorio je da HRT kao sustav ne može opstati uz planirano smanjenje pretplate. "Uz gubitak od 300 milijuna kuna, nema tog menadžmenta koji će uspjeti da HRT opstane kao javni servis i zadovolji sve zakonske funkcije", rekao je Popovac. (hina/metro-portal)

13.07.2010. 19:28:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh