« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OKRUGLI STOL

HRT - javna ili državna, pitanje je sad

Kamen spoticanja u Nacrtu Zakona o HRT-u je odredba po kojoj se budući ravnatelj bira od strane Nadzornog odbora kojeg pak imenuje Sabor

(Wikipedia)
Više o

HRT

,

HTV

,

Filozofski fakultet

,

Nina Obuljen

,

dijeljenje Bosne

,

t-rex

,

kanibali

,

Pozicija paralelna podu

Ako prođe sadašnji Nacrt prijedloga Zakona o HRT-u, HRT će postati državna televizija stranke koja je na vlasti, jer će ravnatelj izravno odgovarati premijeru, ocijenili su sudionici okruglog stola "Javna ili državna radiotelevizija" koji je večeras organizirao Klub studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Sudionici okruglog stola, profesori i studenti Filozofskog fakulteta, predstavnici političkih stranaka, civilnih udruga, HTV-a i nezavisne produkcije, kao ključni problem istaknuli su zakonsku odredbu po kojoj će budućeg ravnatelja HRT-a birati nadzorni odbor, imenovan od strane Sabora, što će, po njima, dovesti u pitanje javnu funkciju HRT-a.

Novinar Branko Vukšić ocijenio je da "ono što se predlaže nacrtom novoga zakona nije nikakva javna, već državna televizija budući da bi od politike izabrani nadzorni odbor trebao odlučivati tko će biti ravnatelj HRT-a". Vukšić smatra da je u prijedlogu novog zakona "potpuno zaboravljena javnost, te da će HRT postati televizija stranke koja je na vlasti, jer će ravnatelj izravno odgovarati premijeru". A to da ima HRT pod kontrolom, ističe, odgovarat će svakoj stranci koja bude na vlasti.

S njim se složio i profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Hajrudin Hromadžić istaknuvši da će "uvođenjem nadzornog odbora politika kontrolirati televiziju." Državna tajnica Nina Obuljen, u ime Ministarstva kulture, kao predlagatelja zakona, istaknula je da nije riječ ni o kakvoj političkoj kontroli, već o uvođenju reda u sustav i nadzora trošenja novca od pristojbe, po jasnim kriterijima državnih potpora.

"Mora se uvesti nadzorno tijelo koje će nadzirati financijsko poslovanje", istaknula je Obuljen, pojasnivši da će se knjigovodstveno odvojiti komercijalni prihodi od javnih sredstava, na temelju čega će se točno vidjeti što se i za što troši. Na primjedbe sudionika da za to nije bilo potrebno mijenjati cijeli zakon, već ga samo uskladiti s odredbama o državnim potporama, Obuljen je rekla da je razdvajanje javnih od komercijalnih sadržaja zahtijevalo dubinsko mijenjanje cijelog ustroja javne televizije.

Urednik HTV-ove emisije "Dobro jutro Hrvatska" Zvonimir Varošanec predložio je pak kompromisno rješenje po kojemu bi "nadzorni odbor nadzirao, programsko vijeće biralo ravnatelja, a cijela gornja i srednja urednička struktura išla bi na natječaj". Da bi se to ostvarilo, buduće programsko vijeće, za razliku od sadašnjeg, trebalo bi biti sastavljeno od kompetentnih ljudi, zaključio je Varošanec. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 00:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh