« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
TRIBINA

HKV: "Tužba protiv Srbije ne smije se povući"

Predsjednik RH Ivo Josipović nije mjerodavan za povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije, rekao je Zvonimir Šeparović

Zvonimir Šeparović kaže da hrvatski predsjednik nije mjerodavan za povlačenje tužbe protiv Srbije
Zvonimir Šeparović kaže da hrvatski predsjednik nije mjerodavan za povlačenje tužbe protiv Srbije (Neja Markičević/CROPIX)
Više o

Ivo Josipović

,

Hrvatsko kulturno vijeće

,

Zvonimir Šeparović

,

tužba Srbija

,

štetnost droge

Na tribini Hrvatskoga kulturnog vijeća (HKV) pod naslovom "Tužba protiv Srbije ne smije se povući" večeras su u Zagrebu govorili njegov predsjednik Hrvoje Hitrec, predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović i odvjetnik Tomislav Jonjić, a istaknuto je da bi u slučaju povlačenja tužbe protiv genocida i žrtve u ratu bile uzaludne.

Prof. Šeparović je kazao da predsjednik Republike Ivo Josipović nije mjerodavan za povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije. Dodao je kako je za to mjerodavan onaj tko je tužbu i podigao, a to je Vlada Republike Hrvatske.

Također je istaknuo kako svi trebamo dići glas protiv povlačenja tužbe, pri čemu je ocijenio da se samo referendumom može spriječiti njezino povlačenje. Predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec poručio je kako ni sinovi Orjune u Hrvatskoj ni tvorci memoranduma u Srbiji ne mogu i neće povući tužbu Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde.

Tomislav Jonjić je rekao da je u srpskoj agresiji na Hrvatsku "postojao genocid u namjeri", što potvrđuju svi srpski programi, od Garašanina, preko Nikole Stojanovića, do Stevana Moljevića. Te su programe srpski agenti i njihova vojska devedesetih godina provodili u Hrvatskoj, istaknuo je. Političke pritiske, ustvrdio je Jonjić, za povlačenje tužbe izvan Hrvatske ali u Hrvatskoj provode snage koje su uvijek bile protiv stvaranja samostalne hrvatske države. Ako Hrvati doista žele povući tužbu protiv genocida, u tom su slučaju i žrtve u ratu bile uzaludne pa ne zaslužuju vlastitu državu, poručio je Jonjić. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 22:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh