« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
NOĆI BEZ SNA

Hrkanje - kućna i kupovna rješenja

Hrkanje je zaista neugodan problem koji treba riješiti pod svaku cijenu - evo nekoliko opcija koje vrijedi isprobati

Hrkanje - vrlo neugodan problem
Hrkanje - vrlo neugodan problem (Photostock/FreeDigitalPhotos)
Više o

hrkanje

Hrkanje može biti ozbiljan zdravstveni problem koji će unazaditi kvalitetu življenja ne samo onoga tko hrče već i njegova partnera. O nemogućnosti spavanja uzrokovanoj hrkanjem ne treba puno govoriti. Taj problem pogađa preko 90 milijuna ljudi. Jedno britansko istraživanje je pokazalo da ćete, ako vaš partner hrče, do 50. godine života izgubiti oko četiri godine sna. Pored stalnog osjećaja umora, ljudi koji su neispavani zbog hrkanja skloni su problemima s pamćenjem i nagli  promjenama raspoloženja. Osobe koje lagano hrču, taj problem mogu pokušati riješiti nekim domaćim kućnim metodama. Teški hrkači obavezno trebaju otići liječniku.

Loptica za tenis

Ako hrčete uglavnom kad ste na leđima, pokušajte uzeti jednu majicu za spavanje, u području leđa točno na sredini zašijte jedan džep i u njega stavite lopticu za tenis. Ona će vas prisiliti da spavate na strani, a neće vas probuditi.

Dodatni jastuci

Pokušajte staviti još jedan jastuk pod glavu kako biste je malo podignuli . na taj ćete način otvoriti zračne prolaze, zadnji dio grla neće se spustiti i stoga ne biste više trebali hrkati. Osim toga, možete staviti dvije cigle ispod nogu kreveta gdje vam je glava kako biste ga povisili - tako bi glava trebala prirodnije ležati na jastuku.

Ovlaživanje prostora

Ako je prehlada ili začepljen nos uzrok vašeg hrkanja, jedan od načina da riješite problem je a tijekom noći ovlažujete sobu u kojoj spavate. To će potaknuti sinusne šupljine da se isprazne, a zračni prolazi će se otvoriti. Za to vam je, dakako, potreban ovlaživač prostorija kojeg možete nabaviti u boljim trgovinama bijele tehnike i slične opreme ili preko interneta.

Flaster za nos

Ako vaše hrkanje nije povezano sa sinusima i prehladom, zračne prolaze možete otvoriti uz pomoć nosnih traka ili flastera kojih ima u gotovo svakoj boljoj ljekarni.

Uložak/štitnik za usta

Ova napravica podsjeća na štitnik za usta i zube kod sportaša, a posebno je dizajnirana da tijekom noći dok spavate drži donju vilicu malo odmaknutom od gornje šireći tako zračne prolaze i sprječavajući hrkanje. Brojna su istraživanja pokazala da e učinkovita u 90 posto slučajeva. Rok trajanja joj je i do tri godine, a cijena ovisi o tome gdje je kupujete.

Kad se konzultirati s liječnikom?

Što glasnije i češće hrčete to je vjerojatnije da imate konkretan medicinski problem. Ako vam ova kućna i kupovna rješenja nisu bila od koristi, vrijeme je da odete do liječnika. 

27.05.2011. 17:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh