« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Hrana koja pogoršava prehladu

Krepka juha ili čaj će vam pomoći da se osjećate bolje, no ima i onih namirnica koje će samo pogoršati stvar, pa ove namirnice privremeno izbacite iz upotrebe

Pomozite sami sebi, nemojte si odmagati
Pomozite sami sebi, nemojte si odmagati (Shutterstock)
Više o

hrana

,

prehlada

Prehlada je neugodna bolest - nije baš da će vas baciti u krevet, no sigurno će vam pokvariti mnoge planove. Prehrana može pomoći, no jednako tako i odmoći u borbi protiv prehlade - krepka juha ili čaj će vam pomoći da se osjećate bolje, no ima i onih namirnica koje će samo pogoršati stvar.

Stoga, evo šest namirnica koje trebate zaobilaziti u širokom luku kad ste prehlađeni:

Alkohol - jednako kao i kava, alkohol pojačava izlučivanje tekućine iz tijela te može uzrokovati dehidraciju, a miješanje alkohola i nekih lijekova može smanjiti njihovo djelovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamijenite ju čašom prirodnog soka ili čaja.

Kava - kofein kao glavni sastojak omiljenog crnog napitka djeluje kao vrlo snažan diuretik što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma, a poznato je da se kod prehlade treba uzimati puno tekućine.

Kisele namirnice - mogu iritirati već bolešću oštećenu sluznicu što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu skupinu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno naranča te rajčica u svim oblicima. Citruse radije iscijedite i promiješajte s toplim napitkom i medom.

Kupovni voćni sokovi - iscijeđeni prirodni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji je bolesnom tijelu prijeko potrebni, no to ne vrijedi i za kupovne sokove. Takvi napici najčešće u sebi sadrže velike količine šećera koji se vežu za krvne stanice i "kradu" vitamine iz tijela te samim time oslabljuju imunitet.

Mliječni proizvodi - bez obzira na činjenicu da mliječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, oni jednako tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno pojačati kašalj.

Pržena hrana - nije zdrava ni kada smo potpuno zdravi, pa nije teško zaključiti koliko je štetna za tijelo oslabljeno virozom. Takva hrana je prepuna zasićenih masnih kiselina koje su teško probavljive te mogu značajno poremetiti probavni sustav organizma koji tijekom bolesti ionako ne radi punom snagom.

05.01.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh