« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
SAVJETI

Hrana koja dokazano pomlađuje

Kad se genetičar uhvati dijete za pomlađivanje, očekivali bi neke egzotične namirnice - no, ova prehrana ima samo one koje možemo nabaviti svugdje

Skinite desetak godina...
Skinite desetak godina... (Arhiva)
Više o

hrana

,

pomlađivanje

David Sinclair je australski biolog i profesor genetike na Harvardu, a svoju je karijeru posvetio pronalaženju metode "vraćanja sata unatrag", tj. pomlađivanja.

Naravno, za to je trebao razviti sustav prehrane, pa evo što on jede... možda se svidi i vama

Jogurt - fermentirana hrana ključna je za zdravlje crijeva, a oni pak za jak imunitet. Kako bismo zaštitili mikrobiom potrebno je svakodnevno jesti fermentiranu hranu. Jogurt je prema Sinclairu najbolji izbor.

Povrće - kada govorimo o hrani najveću dobrobit za zdravlje ima zeleno, lisnato povrće poput kelja. "Nažalost to je kelj. Kažem nažalost jer ljudi uglavnom ne vole jesti kelj. Poslužit će i brokula, špinat i prokulica", dodaje genetičar

Resveratrol - dr. Sinclaire je veliki zagovornik resveratrola,  polifenola iz biljaka koji se smatra jednim od najjačih postojćih antioksidanasa. Ima ga u kožici crnog grožđa i u tamnoj čokoladi. 

Voće niskog glikemijskog indeksa - "Nisam protiv voća. Voće je odličan međuobrok, no treba voditi računa da biramo ono koje ima niski glikemijski indeks. Volim jabuke. Voće puno šećera izbjegavam. Radije se čuvam za neku zaista savršenu slasticu", objašnjava Sinclair.

Zdrave masnoće - kako bismo očuvali zdravlje mozga bitno je konzumirati zdrave masnoće. "Devedesetih su masnoće bile na crnoj listi. Izbjegavali smo ih. Volio bih se vratiti u to vrijeme i nadoknaditi propušteno. Danas jedem sireve, jogurt i mislim da sam zdraviji, no ikad", kaže znanstvenik, ali upozorava kako ne smijemo jesti sir i povrće u jednakoj količini jer ćemo se udebljati. Kao izvor zdravih masnoća navodi meso i ribu, ali prednost daje ribi jer obiluje omega-3 masnim kiselinama. "Uvijek imam pokoji avokado u hladnjaku ili na stolu. Ulje avokada je jako zdravo. Isto je i s maslinovim uljem", dodaje.

12.02.2020. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh