« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
ZAPAMTITE :)

Hrana koja će vas uspješno rashladiti

Osnovni savjet za prehranu tijekom ljetnih vrućina glasi - jedite puno voća i povrća tijekom dana, a osvježite se jogurtom, sladoledom i hladnom juhom od tikvice ili tofua

Salata vam treba biti prvi izbor
Salata vam treba biti prvi izbor (Shutterstock)
Više o

hrana

,

hlađenje

Ljeto donosi razne probleme, a jedan od najčešćih je - kako se rashladiti na prirodan način? Najlakše je upaliti klimu (ako je imate, naravno), no kad izađete van na 30+ i više stupnjeva, mogli bi nastradati.

Nekad je dovoljan lagani povjetarac, ali ako nema niti njega, a niti komada vodene površine u koju bi se mogli bućnuti, ostaje vam samo - hrana.

Osnovni savjet za prehranu tijekom ljetnih vrućina glasi - jedite puno voća i povrća tijekom dana, a osvježite se jogurtom, sladoledom i hladnom juhom od tikvice ili tofua.

Ne zaboravite - velike količine crvenog mesa, luka, jakih začina, masnoća i alkoholnih pića, nisu dobrodošle u ljetnim mjesecima.

Hrana koja hladi

Voće - odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa, primjerice ß-karotena i likopena, koji nude dodatnu ljetnu pogodnost štiteći kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Također, voće obiluje vodom koja osobito ljeti služi kao dodatni izvor prijeko potrebne tekućine te istovremeno hladi.

Povrće - vrijedan izvor nutrijenata, osobito antioksidansa. Povrće, u pravilu, sadrži i znatan udio vode pa na prirodan način hladi tijelo i nadoknađuje izgubljenu tekućinu. Dodatno, i povrće i voće obiluje kalijem, elektrolitom koji se intenzivno gubi znojenjem i kojeg je za optimalno funkcioniranje organizma nužno nadoknaditi.

Voćne i povrtne salate - uz dodatak skuhanih i ohlađenih žitarica, te laganog mesa peradi ili ribe salate postaju osvježavajuć, hranjiv i lako probavljiv glavni obrok idealan za nesnosne žege.

Jogurt - izvrstan izvor korisnih bakterija koje nas mogu zaštititi od brojnih neželjenih ljetnih infekcija jer čini dobro crijevnoj mikroflori. Odlično pristaje tijekom toplih ljetnih dana jer osvježava i hladi.

Izotonični napitci i voda - tijelo se uslijed velikih ljetnih vrućina rashlađuje znojenjem izlučujući pritom toksine, ali i elektrolite i vodu koje je neophodno neprestano rashlađivati. Kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu i pružili organizmu osvježenje, najbolje je posegnuti za vodom i nezaslađenim čajem temperiranim na sobnoj temperaturi. Pri vrlo intenzivnom znojenju, dobar su izbor i izotonični napitci koji uz tekućinu nadoknađuju i izgubljene elektrolite, ali opet ohlađeni na sobnoj temperaturi jer previše hladna pića imaju nepoželjan učinak - pojačavaju osjećaj topline.

Raznovrsne žitarice - poput pšenice, ječma, prosa, kvinoje, amaranta, kus-kusa, bulgura mogu se pripremiti jednostavno kuhanjem uz dodatak male količine maslinovog ulja i soli. Kuhane žitarice mogu se ohladiti i dodavati raznim jelima, a ljeti najbolje pristaju u hranjive salate.

Sladoled - neće ohladiti užarena tijela, ali psihološka je pomoć tijekom vrućih ljetnih dana. Hranjiv je, ukusan i čini nas sretnima i spokojnima.

Hladne juhe - idealan obrok za izuzetno vruće dane jer neće opteretiti probavu i tako dovesti do pregrijavanja. Pritom prednost dajte laganoj povrtnoj juhi s dodatkom krastavca, tikvice ili tofua.

03.08.2017. 17:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh