« Fun
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
opće veselje

Honduras proglasio državni praznik zbog plasmana na SP

Zbog drugog plasmana na svjetsko prvenstvo u povijesti te zemlje, vlada je danas proglasila neradni dan

(Getty Images)
Više o

SP Južnoafrička Republika

,

Roberto Micheletti

,

Honduras državni praznik

,

Robert Zelaya

Honduraška prijelazna vlada proglasila je 15. listopada državnim praznikom zbog plasmana nogometne reprezentacije na Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi.

Nakon što je Honduras u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici pobijedio Salvador 1-0, a izravni suparnik Kostarika u petoj minuti sudačke nadoknade prosula vodstvo na gostovanju u Sjedinjenim Državama, privremeni honduraški predsjednik Roberto Micheletti obratio se naciji putem državne televizije i današnji dan proglasio neradnim.

Hondurasu je ovo drugi plasman na SP u povijesti. Prvi su put nastupili u Španjolskoj 1982. godine kada su odigrali dvije neriješene utakmice, s domaćinom i Sjevernom Irskom, te nesretno izgubili od Jugoslavije u posljednjim trenucima utakmice.

Analitičari smatraju da bi proglašavanje praznika mogla biti i politička kalkulacija u zemlji podijeljenoj na pristaše svrgnutog izabranog predsjednika Roberta Zelaye, koji se već tjednima nalazi u brazilskom veleposlanstvu u Tegucigalpi, i privremene vlade na čelu s Michelettijem, koji se očito nada da će ujediniti zemlju oko nogometne reprezentacije. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 09:16:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh