« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
OSVRT

Hommage Jacksonu Pollocku Mladena Žunjića

Žunjić je vremenom istražujući i udubljujući se sve više u vlastito djelo, realizirao niz ciklusa za koje se može reći da nose stanoviti „štih" američkog slikara

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

Nedvojbeno je legendarni američki slikar Jackson Pollock snažno utjecao na mnoge umjetnike širom svijeta, pa tako i kod nas.

Jedan od onih koji je preuzeo određena Pollockova iskustva jest i suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, pa je tako i posvetio novi ciklusu upravo njemu i njegovom slikarstvu.

Naravno, Žunjić je vremenom istražujući i udubljujući se sve više u vlastito djelo, realizirao niz ciklusa za koje se može reći da nose stanoviti „štih" američkog slikara, ali to su prije svega, Žunjićeva autorska, iskrena snažna djela s dominantnim bojama, eksplozivnim kretanjima, silnog energetskog naboja, ispunjena mnoštvom raznobojnih čestica, točki, mrlja, strelica, pravaca koji istodobno razlomljuju svijet na platnu ali ga i spajaju, svojim čvrstim bijelim tragovima.

Žunjić slika uz srca, slobodno, oslobođen bilo kakvih pravila, stvarajući, volim to uvijek reći na velikom formatu platnu u ulju i akrilu, stvarno nestvarni svijet.

Žunjić se ne obazire na modne likovne trendove, slika po svome, kontinuirano.

Kao i mnogi, i Žunjić se pokatkad okretao figurativnim motivima, na počecima svoje likovne odiseje, no danas je on, slikar žestoko sklon i odan apstrakciji.

Ciklus posvećen velikom američkom slikaru Mladena Žunjića pokazuje visoku razinu autorske vještine uz obavezni eruptivni kolor na velikom formatu.

Piše: Miroslav Pelikan
07.10.2020. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh