« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
POLJSKI BISKUP:

Holokaust se iskorištava kao propagandno oružje

O Židovima se u medijima dobro piše zato što iza sebe imaju moćna financijska sredstva, golemu vlast i bezuvjetnu potporu SAD-a, izjavio je Tadeusz Pieronek

(fakty.interia.pl)
Više o

holokaust

,

Tadeusz Pieronek

Poljski biskup u miru, blizak suradnik pokojnog pape Ivana Pavla II., izjavio je u ponedjeljak na jednoj internetskoj stranici tradicionalnih talijanskih katolika da je "holokaust židovska izmišljotina", dva dana uoči 65. obljetnice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza.

"Iako je nepobitno da su većina žrtava u koncentracijskim logorima bili Židovi, bilo je i Roma, Poljaka, Talijana i katolika", rekao je mons. Tadeusz Pieronek na mrežnoj stranici Pontifex.roma.it.

"Zato se ta tragedija ne smije svojatati u propagandne svrhe", dodao je sedamdesetpetogodišnji prelat, prijatelj poljskog pape Ivana Pavla II., ustvrdivši kako "nije povijesno točno da su u koncentracijskim logorima stradavali samo Židovi". "Bilo je puno Poljaka, ali se ta činjenica danas prešućuje", dodao je.

Logor Auschwitz-Birkenau, podignut 1940. na jugu okupirane Poljske, simbol je strahota Drugoga svjetskog rata i holokausta, jer je u njemu pobijeno 1,1 milijun ljudi, među kojima većina Židova.

Holokaust se "iskorištava kao propagandno oružje kako bi se dobile često neopravdane prednosti". "O Židovima se dobro piše u novinama zato što iza sebe imaju moćna financijska sredstva, golemu vlast i bezuvjetnu potporu Sjedinjenih Država, što potiče stanovitu drzovitost koja je nepodnošljiva. Dakako, sve ovo ne može izbrisati sramotu koncentracijskih logora i nakaradnost nacizma", napomenuo je Pieronek.

Te izjave dolaze u času kada su se nedavno zategnule veze Katoličke crkve i židovske zajednice, nakon odluke pape Benedikta XVI. da nastavi s procesom beatifikacije Pija XII., pape kojeg kritiziraju zbog šutnje u vrijeme holokausta.

Dana 17. siječnja Benedikt XVI. je posjetio rimsku sinagogu, zauzimajući se za "dijalog" i ističući "zajedničku duhovnu baštinu" židovske i katoličke religije. (hina/metro-portal)

25.01.2010. 18:06:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh