« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
STJEPAN MESIĆ

Holokaust je najveće nasilje u povijesti čovječanstva

Hrvatski predsjednik rekao je večeras na svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana holokausta da se "moramo sjećati onih koji su ubijeni samo zato što su bili različiti"

(Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

holokaust

Mesić je kazao da su u Hrvatskoj u njezino ime počinjeni mnogi zločini i za vrijeme holokausta te da je "holokaust najveće nasilje u povijesti čovječanstva".

Istaknuo je kako ne bi bilo dobro da svijet zašuti o onome što se dogodilo, već o tome treba govoriti "zbog nas danas i onih koji će doći poslije nas".

Upitavši se govorimo li o tome dovoljno, Mesić je upozorio i na ono što sve piše u nekim hrvatskim udžbenicima od osamostaljenja do 2000. godine. "Kad to pročitate ne iznenađuje zašto se neka djeca vladaju onako kako se vladaju", rekao je. Smatra da su ta djeca neinformirana, jer nije dovoljno napisano o tome što se dogodilo. Podsjetio je i da je vraćanje imena Trga žrtava fašizma najmanje što se moglo napraviti kako bi se svaki dan sjetili tih žrtava, iako je zbog toga bilo protesta.

Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović naglasio je kako je holokaust "poruka zla koju moramo nadvladati". Dodao je da i "u našem susjedstvu postoje tragovi zla kojeg nismo uvijek svjesni" jer, naveo je, u Zagrebu postoji Mjesni odbor "Mile Budak". "Takvo što ni u Zagrebu ni bilo gdje u Hrvatskoj ne bi smjelo postojati", kazao je Josipović.

Izaslanik predsjednice Vlade Jadranke Kosor, ministar kulture Božo Biškupić rekao je da je Spomen područje Jasenovac jedno od važnih mjesta preispitivanja i istraživanja zločina te jedinstveno mjesto učenja novih generacija za nenasilje, demokraciju i ljudska prava.

Predsjednik Židovske vjerske zajednice "Bet Israel" Ivo Goldstein podsjetio je da se međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava 27. siječnja, u spomen na 27. siječnja 1945., kada je oslobođen Auschwitz. Zahvalivši se na dolasku odlazećem predsjedniku Mesiću i novoizabranom Josipoviću koji su "antifašisti po dubokom uvjerenju", Goldstein je kazao da je to najbolja garancija da će biti sačuvano sjećanje na židovske patnje u Drugom svjetskom ratu, kao i da će biti štićena i sva njihova druga prava.

Na obilježavanju Međunarodnog dana holokausta nazočni su, među ostalim, bili zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević te ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 23:33:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh