« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZADIRANJE U NEOVISNOST

HOK: Mediji neistinito prikazuju djelovanje Komore u vezi s odvjetnikom Nobilom

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je za jedan dnevnik da odluka HOK-a o pokretanju disciplinskog postupka protiv Nobila nije dobra poruka ni legitimacija za državu

Anto Nobilo HOK odvjetnici
Anto Nobilo HOK odvjetnici (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

Damir Polančec

,

Jadranka Kosor

,

Hrvatska odvjetnička komora

,

HOK

,

Anto Nobilo

,

Ivo Josipović

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) priopćila je danas kako se u medijima i reagiranjima pojedinih odvjetnika neistinito navodi da je odvjetnik Anto Nobilo suspendiran i da je već proglašen krivim, a posebno da bi se komora svojim djelovanjem stavila u zaštitu "lika i djela predsjednice vlade Jadranke Kosor" ili da bi postupala na njezin poticaj ili poziv.

HOK je time reagirao na napise i reakcije u medijima koji, kako navodi, na netočan i neistinit način prikazuju njezino djelovanje kao poslušničko u vezi s istupom odvjetnika Nobila, branitelja bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca.

Istupi protiv Hrvatske odvjetničke komore, posebno istup predsjednika Republike, izravno je zadiranje u njezinu neovisnost i neovisnost hrvatskih odvjetnika, što je, kako se ističe u priopćenju, odvjetnicima zajamčeno Ustavom pa će se tome kao struka najodlučnije oduprijeti.

HOK dodaje kako "nikada i nitko nikakvim svojim strategijama ili političkim potezima neće spriječiti niti odvratiti HOK da ispuni sve svoje dužnosti, pa tako i da provodi disciplinske postupke kada smatra da za to ima osnove".

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je za jedan dnevnik da odluka HOK-a o pokretanju disciplinskog postupka protiv Nobila nije dobra poruka ni legitimacija za državu. Iako je ona u ovlasti komore, u kontekstu u kojem je donesena može izgledati kao politički motivirana poruka, rekao je Josipović za dnevnik.

Komora je, kako je jučer potvrdio njezin predsjednik Leo Andreis, u srijedu pokrenula stegovni postupak protiv branitelja bivšega potpredsjednika vlade Damira Polančeca Ante Nobila jer smatra da njegov intervju "Globusu" nije u skladu s odvjetničkim kodeksom, Statutom HOK-a i Zakonom o odvjetništvu. Nobilo je u tom intervjuu rekao da istražna tijela nastoje suziti istragu protiv Polančeca kako bi zaštitila članove vlade i natjerala ga da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Nobilov istup u javnosti čelnici HDZ-a prekjučer su nazvali kršenjem odvjetničkog kodeksa i pritiskom na pravosuđe, a jučer je takvu ocjenu ponovila i premijerka Jadranka Kosor. To što je protiv njega pokrenut stegovni postupak Nobilo je jučer ocijenio apsurdnim jer je, kako je rekao, samo javno odgovorio na medijsku hajku pokrenutu protiv njegova klijenta kojeg će, istaknuo je, braniti po svaku cijenu.

Andreis navodi da je u skladu sa svojim ovlastima podnio prijavu mjerodavnom i neovisnom tijelu komore - disciplinskom tužitelju koji, zajedno s disciplinskim sudom, jedini može procijeniti i odlučiti jesu li Nobilovi medijski istupi u skladu s kodeksom i statutom HOK-a i Zakonom o odvjetništvu. (hina/metro-portal)

17.05.2010. 21:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh