« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
BLIZU, JAKO BLIZU ...

Hoćemo li stvarno čitati misli?

Čitanje misli i dalje spada u domenu znanstvene fantastike, no japanski profesor tvrdi da je na pragu otkrića kako stvarno pročitati misli

Ovo je već opasno blizu SciFi tema ...
Ovo je već opasno blizu SciFi tema ... (Shutterstock)
Više o

čitanje misli

,

telepatija

Čitanje misli za sada je i dalje samo atrakcija iluzionista ili tema znanstveno fantastičnih romana, no ako japanski profesor Yamazaki nastavi ovim tempom svoja istraživanja, morat ćemo stvarno smisliti neke kacige za zaštitu.

Naime, njegovo istraživanje bilo je fokusirano na pronalazak veze između zvučnih valova koji se proizvode putem govora, i moždanih valova koji reaguju prije trenutka govora.

Profesor Yamazaki je tražio od sudionika istraživanja, izmještene u nekoliko grupa, a koji se sastoje od ljudi različitih spolova i godina, da recitiraju nekoliko japanskih riječi. Zajednička stvar su im valovi koje proizvode kada se izgovaraju, ali i kada se ne izgovaraju.

Kod ispitanika su se mjerili EEG valovi i promjene u električnoj aktivnosti u frontalnom dijelu mozga, koji je odgovoran za jezik, odnosno izgovor, prenosi Russia Today.

Glavno otkriće je "potencijal spremnosti", mehanizam putem kojeg se mogu mijenjati ponašanja moždanih valova. Oni su ga pronašli u "trenutku" prije izgovora slova riječi i aktivnosti koju mozak pravi u tom trenutku, odnosno spomenuti moždani valovi.

Kada se ljudski um pripremi za izgovaranje riječi "potencijal spremnosti" mijenja oblik valova i formira se dvije sekunde prije izgovora, Yamazakijevo je otkriće.

Tim okupljen oko doktora Yamazakija sada za cilj ima unaprjeđenje metode, kako bi dešifrirali složenije riječi i rečenice. Oni također vide rastući potencijal ove metode, kako bi liječili ljude s govornim manama, ili one koji su rođeni nijemi.

06.01.2016. 14:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh