« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
URAGANČINA

Hoće li superoluja Sandy potopiti istočnu obalu SAD?

Tropska oluja postala je uragan, a spajanjem s još jednom nastat će superoluja koja će zahvatiti više od tisuću kilometara širok pojas Istočne obale

Superoluja Sandy nad Bahamima
Superoluja Sandy nad Bahamima (NASA)
Više o

Istočna obala

,

uragan Sandy

,

superoluja

,

udar uragana

Uragan Sandy i dalje se približava istočnoj obali SAD, a prognostičari rade sve što je u njihovoj moći kako bi predvidjeli gdje će ova superoluja pogoditi kopno. Radi se o potencijalno najvećoj oluji u povijesti SAD, jer se tropski uragan spojio s hladnom olujom koja se spustila sa sjevera Atlantika. 

Najvjerojatnije mjesto prvog udara je između Delawarea i New Yorka, u noći između ponedjeljka i utorka, a širina superoluje procjenjuje se na više od 1.100 kilometara.

NASA je objavila snimku uragana iz svemira iz koje se jasno može razabrati veličina i snaga superoluje, koja izgleda poput onih iz Emmerichova spektakla Dan poslije sutra.

Guverneri saveznih država na udaru proglasili su izvanredno stanje, čiste se skloništa, rade zalihe hrane i pitke vode, a svi se boje najgorih poplava u zadnjih 70 godina.

Kad bi ova superoluja punom snagom pogodila urbano podrućje između Bostona i New Yorka koje broji desetine milijuna stanovnika, teško je i procijeniti koliko bi moglo biti ljudskih žrtava, a materijalna šteta bi bila, najblaže rečeno, ogromna.

28.10.2012. 15:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh