« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
HMMM...

Hoće li aktualne mjere rezultirati otpuštanjem radnika?

Prema mišljenju građana, aktualne mjere trenutačne vlade dovesti će do masovnog otpuštanja radnika, naravno isključito u realnom sektoru

Bit će otkaza...
Bit će otkaza... (Arhiva)
Više o

mjere

,

otpuštanje radnika

Prije desetak dana na snagu su stupile nove mjere za suzbijanje koronavirusa. Brojni poduzetnici, a posebice one koji posluju u sektoru ugostiteljstva, ovu vijest su dočekali s nevjericom i neodobravanjem jer se radi o najstrožim mjerama od proljeća. Pitaju se kako opstati i što će se dogoditi s njihovim zaposlenicima.

A što u mogućim učincima novih mjera misle građani, ispitao je portal MojPosao kroz anketu u kojoj je sudjelovalo više od 1000 ispitanika.

Doći će do otkaza, ali i iseljavanja ljudi

Većina građana, njih čak 61%, predviđa da će nove mjere dovesti do masovnog otpuštanja radnika, bez obzira na pomoć koju Vlada daje pogođenim tvrtkama.

„Ako ih ne oslobode doprinosa i poreza, mislim da slijedi katastrofa ne samo po zaposlenike nego i obrtnike koje će zatvoriti do Božića. Te mjere su se trebale provoditi puno prije i mislim da će nas ovakvi postupci vratiti nazad u lockdown, a to će onda uništiti ekonomiju države."

„Pojedini poslodavci su to napravili na proljeće-pokupili novce i otpustili ljude. Nije bilo kontrola, kao ni sankcija. Bit će masovnih otkaza, ali će biti i veći egzodus ljudi iz države", samo su neki od komentara ispitanika.

Vladine mjere će spriječiti masovna otpuštanja

Nešto više od trećine ispitanika (36%) misli kako će do otpuštanja zasigurno doći, ali ne masovnog. I dok jedni svoj stav obrazlažu vjerom u učinkovitost Vladinih potpora za očuvanje radnih mjesta, drugi ističu kako je ''dio obrtnika već ranije uništen zbog čega im sad niti ne može biti puno gore''.

Jedan ispitanik napominje kako „poduzetnici na raspolaganju imaju operativne kredite, a i nekakvu dobit ostvarenu prethodnih godina... Mogu raditi, ne moraju otpuštati. No nažalost većina ne razmišlja na ovaj način.", dok drugi dodaje kako će promjena okolnosti dovesti do „prilagodbe poslovanja novim uvjetima".

Svega 3% ispitanika smatra kako se ove mjere za suzbijanje epidemije neće odraziti na otpuštanje zaposlenika i to zahvaljujući Vladinim potpoama za spas gospodarstva.

08.12.2020. 10:01:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh