« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
PROTIVNO EU

HND: Snižavanje pristojbe napad je na slobodu medija

Javni servis ne smije biti ovisan o volji vlade i mora biti neovisan o svakoj političkoj moći, priopćio je HND

HND HRT pristojba
HND HRT pristojba (Dragan Matić/Cropix)
Više o

HND

,

Vlada RH

,

rtv pretplata

,

Hrvatsko novinarsko društvo

,

RTV pristojba

,

elektromagnetsko zračenje

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je danas Vladu Republike Hrvatske da hitno odustane od nakane da snizi HRT-ovu pristojbu, jer je riječ, smatraju, o napadu na slobodu javnoga medija, odnosno na njegovu financijsku i programsku neovisnost.

Udar na financijsku neovisnost javnoga medija smatra se u Europi izravnim miješanjem politike u neovisnost uređivačke politike, a javni servis ne smije biti ovisan o volji vlade i mora biti neovisan o svakoj političkoj moći, priopćio je HND koji će o namjeri vlade izvijestiti i Svjetsku te Europsku federaciju novinara, Europsku komisiju i vlade EU-a.

Vladu HND podsjeća da je tijekom pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji samo privremeno zatvoreno poglavlje 10 - Informacijsko društvo i mediji. To je poglavlje, navodi se, zatvoreno u okviru postojećih zakonskih rješenja i njihovo radikalno mijenjanje bi moglo dovesti do njegova ponovnog otvaranja.

U HND-u su uvjereni da vlada najavom smanjenja rtv pristojbe, makar i nesvjesno, radi protiv ulaska Republike Hrvatske u EU, što bi se moglo reflektirati i na završno izvješće EU-a o procesu pristupanja.

Vladin potez, zaključuje HND, sigurno neće dovesti do poboljšanja standarda građana. On je protivan njihovim interesima i interesima hrvatskoga društva, te će dodatno produbiti financijske i programske probleme na HRT-u. (hina/metro-portal)

11.06.2010. 19:54:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh