« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NIJE BAŠ IDILIČNO

HNB ne želi komentirati susret premijerke i guvernera

Navodno je bilo spomena ostavke guvernera, a 'kap koja je prelila čašu' bio je prošlotjedni saborski napad na HNB od strane HDZ-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

HNB

,

Željko Rohatinski

"Nemamo nikakvih komentara ni izjava, kao ni potvrda ili demantija na temu guvernerovog razgovora s premijerkom", tek su kratko danas odgovorili iz Hrvatske narodne banke (HNB) na upite o medijskim napisima da je guverner središnje banke Željko Rohatinski u prošlotjednom razgovoru s premijerkom Jadrankom Kosor navodno dao do znanja da je spreman i na ostavku.

Premijerka Kosor danas je pak u Moskvi opovrgnula pisanje nekih portala da je guverner HNB Željko Rohatinski nakon razgovora s njom razmišljao podnijeti ostavku i rekla kako je to bio "iznimno prijateljski razgovor".

Odgovarajući na pitanje novinara koji su pratili njezin posjet Rusiji kazala je da je jedna od tema razgovora bio istup zastupnika HDZ-a Gorana Marića u Hrvatskom saboru u kojem je kritizirao HNB, pri čemu je Kosor Rohatinskom rekla da je tu bila riječ "o pojedinačnom istupu u kojem je zastupnik Marić iznio svoja razmišljanja vezano uz HNB". "To nije mišljenje vlade ni stajalište Kluba (zastupnika HDZ-a) i to smo razjasnili", rekla je premijerka.

"Suradnja vlade i HNB-a kao neovisne ustanove, u onom dijelu u kojem mi možemo i moramo surađivati, odlična je, a guverner Rohatinski uživa naše i moje osobno veliko poštovanje", rekla je Kosor novinarima.

Neki internet portali danas su objavili kako je guverner Rohatinski na sastanku s premijerkom Kosor prošli petak navodno dao do znanja da je spreman i na ostavku, a pritom se pozivaju na blog HTV-ovog urednika Dnevnika Zorana Šprajca.

"Premda se riječ ostavka nije izgovorila, guverner je premijerki navodno jasno dao do znanja da je spreman i na tu opciju", ističe se u tom blogu i kao "kap koja je prelila čašu" navodi žestok napad na HNB koji je prošle srijede došao iz HDZ-ovih saborskih klupa.

U prošlotjednoj saborskoj raspravi o izvješću HNB-a saborski zastupnik HDZ-a Goran Marić u svojoj je pojedinačnoj raspravi iznio niz kritika na račun HNB-a i prozvao središnju banku za aferu Podravka, jer nije na vrijeme reagirala na pojedine kreditne plasmane.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić izjavio je danas da mu nije poznato da je guverner Rohatinski navodno dao do znanja da je spreman i na ostavku.

"To mi nije poznato", rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara u Institutu za javne financije, gdje je bio na prezentaciji novog izdanja "Proračunskog vodiča za građane".

Na upit postoji li kakav sukob s Rohatinskim, Marić je kazao kako nikakvog sukoba nema.

I mjere za gospodarski oporavak i razvitak rađene su u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom koja je, da bi se oslobodio novac za kreditiranje u kojem sudjeluju HBOR i poslovne banke, smanjila stopu obvezne rezerve, podsjetio je Zdravko Marić. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 20:29:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh