« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Hip-hop inspiriran stražnjicom

Američki umjetnici analizirali pjesme prema dijelovima tijela koji se najčešće spominju

Grafički rad ‘Slušaj’ prikazuje opjevanost dijelova tijela prema glazbenom pravcu (kliknite i povećajte sliku)
Grafički rad ‘Slušaj’ prikazuje opjevanost dijelova tijela prema glazbenom pravcu (kliknite i povećajte sliku)
Više o

Fernanda Viegas

,

Martin Wattenberg

,

‘Slušaj’

,

projekt ‘Fleshmap’

Vizualni umjetnici Fernanda Viegas i Martin Wattenberg analizirali su više od deset tisuća pjesama prema žanrovima kako bi otkrili koji se dijelovi ljudskog tijela najviše spominju. Rezultat je grafički rad pod nazivom ‘Slušaj’ koji korelira glazbene žanrove s dijelovima tijela koji se najčešće spominju, kao dio njihova projekta ‘Fleshmap’. Prema glazbenom žanru, rad donosi detaljan pregled na koji se dio tijela pjevači u različitim glazbenim pravcima najviše osvrću.

- ‘Slušaj’ istražuje vezu između jezika i tijela. Verbalna manifestacija ljudske fizionomije u glazbi, poeziji i religiji sažeta je u njene osnovne elemente - rekla je Viegas.

Grafički podaci

Predstavljajući te elemente na tako intuitivan način, Viegas i Wattenberg prikazali su podatke i grafički. Što nam oni govore? U gotovo svim žanrovima, koji su poredani po kategorijama, najviše se spominju oči, uz iznimku hip-hopa gdje se najčešće pjeva o stražnjicama, te bluesa i gospela gdje se najviše spominju ruke.

Što se tiče glazbenog pravca koji najviše govori o određenim dijelovima tijela, hip-hop prednjači s više referenci nego ijedan drugi žanr. Gospel se pak najmanje fokusira na dijelove tijela.

U gotovo svim žanrovima, koji su poredani po kategorijama, najviše se spominju oči, uz Iznimku  hip-hopa gdje se najčešće pjeva o stražnjicama, te bluesa i gospela gdje se najviše spominju ruke. 

Postoje brojni podaci koji se mogu pomno ispitati. Dobro je znati kako se 26,64 posto hip-hop pjesama referira na žensku stražnjicu, dok 11,83 posto rock pjesama govori o očima.

Brojne izložbe

Rad Fernande Viegas i Martina Wattenberga bio je izložen u njujorškoj MoMA-i, londonskom Institutu suvremene umjetnosti i muzeju Whitney. Njihov neobičan projekt ‘Slušaj’ može se besplatno vidjeti i online, na internetskoj stranici www.fleshmap.com, a moguće je i naručiti print bilo kojeg dijela iz njihove serije ‘Fleshmap’.

Piše: Piše: Livia Čveljo
28.08.2008. 20:23:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh