« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Hillary opet ispašta zbog svojih izjava

Afroamerička zajednica tvrdi da Clinton umanjuje ulogu Martina Luthera

kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju rekla je da je za prava Afroamerikanaca zaslužan predsjednik Johnson
kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju rekla je da je za prava Afroamerikanaca zaslužan predsjednik Johnson (getty images)

Kingov san počeo se ostvarivati kada je predsjednik Lyndon Johnson 1964. odobrio zakon o građanskim pravima. Za to je bio potreban predsjednik - izjavila je kandidatkinja Demokratske stranke za predsjedničku nominaciju i bivša prva dama SAD-a Hillary Clinton te pokrenula lavinu nezadovoljstva u američkoj javnosti. Najprije je reagirala afroamerička zajednica koja tvrdi da se izjava bivše prve dame Sjedinjenih Država može protumačiti kao umanjivanje značenja uloge Martina Luthera Kinga u borbi za njihova građanska prava 1960-ih godina. Njihovom mišljenju pridružio se i glavni Hillaryn protukandidat za stranačku nominaciju, crnački senator iz Illinoisa Barack Obama, kojem je ta Hillaryna izjava ‘servirana’ u pravo vrijeme budući da mu je popularnost među biračima u stalnom porastu.

Pad popularnosti
U anketi WP/ABC-a, 42 posto demokratskih birača podržava Hillary Clinton, a 37 posto Baracka Obamu. Podrška za Clinton pala je za 11 posto u odnosu na prosinac.

Situacija se dodatno pogoršala kada je suprug Hillary Clinton, bivši američki predsjednik Bill Clinton napao Obamu i njegovo protivljenje ratu u Iraku nazvao ‘bajkom’. Hillary Clinton odmah je shvatila da je na skliskom terenu i počela se opravdavati. - Riječ je o nepravednim i neutemeljnim pokušajima da se pogrešno protumači ono što sam rekla. Već godinama radim za građanska prava, prava žena, ljudska prava - rekla je.
Ipak, analitičari procjenjuju da će, uza sva ponuđena opravdanja, nespretna izjava o najvećem borcu za prava crnaca Hillary Clinton skupo koštati.

Piše: mex
16.01.2008. 19:56:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh