« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
METRO&CNN

Hillary jednostavno ne želi shvatiti da je kraj

Barack Obama i američki birači ovog su tjedna pisali povijest. Veliko pitanje je koliko će dugo u njoj biti Hillary Clinton.

Emisija o američkim predsjedničkim izborima Jonathana Manna ‘The Campaign Trail’, svakog petka u 20 sati na CNN-u.
Emisija o američkim predsjedničkim izborima Jonathana Manna ‘The Campaign Trail’, svakog petka u 20 sati na CNN-u.
Više o

Hillary Clinton

,

Barack Obama

,

John McCain

,

Jonathan Mann

,

američki izbori

Sljedeće pitanje je što će biti s njom, njezinim glasačima i njihovim novcem. A ona na to pitanje ne daje odgovor. Ono što ona govori svojim pristašama jest to da nije osoba koja lako odustaje.

Već tjednima znamo da će Obama osvojiti demokratsku predsjedničku nominaciju i postati prvi Afroamerikanac kojeg je izabrala jedna velika američka stranka. Jednostavno je bio u velikoj prednosti. No, vratimo li se 16 mjeseci unatrag, na sam početak kampanje, stvari su bile drukčije. U prednosti je, prema anketama, bila Hillary te konkurirala za ulazak u povijest. I za to se žestoko borila.

Pred sam kraj predizbora uspjela je čak dvaput pobijediti. No, Obami je to uspjelo jednom, u Montani, i to mu je bilo i više nego dovoljno. Iako je za nju to značio kraj, još uvijek ne želi odustati. Zašto je netko ne prisili na to?

Clinton je dobila potporu više od 17 milijuna birača. Većina njih u istraživanjima je rekla da neće, u slučaju pobjede Obame, glasovati za njega. To je približno polovica demokratskog biračkog tijela koje je izašlo na predizbore - što je presudno za Obamu, a primamljiva meta za republikanca Johna McCaina. Obamina kampanja jasno je dala do znanja da samo želi pridobiti Hillaryne suradnike zadužene za prikupljanje novca, koji su joj pomogli da prikupi više od 150 milijuna dolara, a bili bi vjerojatno sposobni priskrbiti još desetke milijuna za njega.

S druge strane, i McCain i Obama koriste svaku priliku kako bi odali počast Hillary. No, njezine pristaše žele više od pohvala - oni se nadaju da će je Obama pozvati da mu bude potpredsjednica. Ovaj je tjedan privatno priznala da bi ponudu svakako prihvatila. Ona možda bi, ali na Obami je da odluči. Malo je vjerojatno da će ta odluka biti pozitivna za Hillary. Utrka za predsjednika vjerojatno će se nastaviti bez nje. Ona jednostavno još nije pristala na to. 

05.06.2008. 05:56:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh