« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
Jonathan Mann: Američki izbori

Hillary ima dostojnu zamjenu

Zamislite sjajnu i samouvjerenu Amerikanku. Udana je za političara u usponu, ima obitelj, uspješnu pravničku karijeru, a zatim isključivo svojim zaslugama postaje uvažena javna osoba.

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Barack Obama

,

američki izbori

Možda bi vam se u ovaj opis najbolje mogla uklopiti Hillary Clinton koju smo tijekom svih ovih godina imali prilike upoznati, ili Michelle Obama koju tek počinjemo upoznavati.

Nakon ovotjedne pobjede Baracka Obame na predizborima u Oregonu i njegove izjave o tome kako je nepobjediv u demokratskoj utrci za predsjedničku nominaciju, Clinton čini se neće ući u povijest kao prva američka predsjednica. Ako se predviđanja u anketama o pobjedi demokratskog kandidata na izborima u studenome pokažu točnima, u povijest će ući Michelle Obama i to kao prva afroamerička prva dama. I to sasvim drukčija od dosadašnjih. Michelle LaVaughn Robinson rođena je prije 44 godine u Chicagu, kao i njezin suprug koji je dvije i pol godine stariji od nje.

No, dok je on svoju kampanju temeljio na nadi, ona je govorila o okrutnoj stvarnosti američke svakodnevice: dubokom jazu između bogatih i siromašnih, crnih i bijelih. Amerika je dosad već imala rječite i otvorene prve dame, ali Michelle Obama bi mogla biti prva ljutita.

Ona je javno kritizirala Sjedinjene Države da su ‘vođene strahom’. Većina bi se stoga mogla upitati što bi djevojku skromnog obiteljskog porijekla, koja je studirala pravo na Harvardu i sasvim pristojno zarađuje, moglo toliko ponižavati u njezinoj zemlji. Michelle je poslije pokušala malo ublažiti ton, ali bilo je prekasno. Republikanci su njezin jal već iskoristili za svoju reklamu suprotstavivši joj jednostavne, obične ljude koji ipak imaju nepoljuljanu vjeru u svoju domovinu. Barack Obama usprotivio se toj reklami i pozvao republikance da se ‘okane njegove žene’.

Međutim, Michelle Obama je jako vidljiv dio njegove kampanje, i kada kaže što misli, to isto može očekivati od onih koji je slušaju - od protivnika svoga supruga. Dakle, i kad bi se Hillary Clinton povukla iz utrke, imali bismo novu žestoku damu koja će morati primiti nekoliko udaraca prije nego što dobije priliku da uđe u povijest. 

Piše: Piše: Jonathan Mann
23.05.2008. 00:17:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh