« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PRAVNA POGREŠKA

HHO traži ukidanje presude djevojci kažnjenoj zbog kokarde

Djevojka je kažnjena jer je na komemoraciji žrtvama ustaškog logora nosila tradicionalnu srpsku kapu šajkaču sa službenim grbom Republike Srbije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

kazna

,

komemoracija

,

kako prodati kuću

,

građa

U HHO-u smatraju da je riječ o sramotnoj presudi i pritom podsjećaju da u Hrvatskoj nema zakonske zabrane stranih službenih obilježja, zastava i grbova. Smatraju potpuno neprihvatljivim da bi se u Jadovnu branilo isticanje simbola bilo kojega naroda. "Možemo eventualno govoriti o lošem ukusu i neshvaćanju političkih realiteta, ali nipošto o povredi zakona", kažu u HHO-u.

Drže da je počinjena ozbiljna pravna pogreška, te povreda civilnih i ljudskih prava mlade Beograđanke, ako se pokaže točnim da je sutkinja djevojku novčano kaznila uz obrazloženje koje navode mediji. Tisak, naime, piše da je sutkinja zaključila da se na skupu u Jadovnom "nije smio isticati ni jedan narod", a da je djevojka isticala srpstvo te da je "nekom drugom prigodom šetala Hrvatskom sa srpskom tradicionalonom kapom i službenim grbom zemlje iz koje dolazi vjerojatno bi bila oslobođena".

U HHO-u kažu da su svjesni činjenice da isticanje srbijanskih simbola kod mnogih građana Hrvatske izaziva neugodna sjećanja na nedavni rat i da mnogi građani svako srpstvo izjednačavaju s četništvom, no takve stavove drže neprihvatljivim.

Po ocjeni HHO-a, stav iz obrazloženja sutkinje iz Gospića zapravo je povratak na "pravne norme" i "pravnu kulturu" iz doba jugoslavensko-komunističke diktature, kad je isticanje hrvatskih znakova, ali i srpskih "bez socijalističkih obilježja" bilo kažnjivo i strogo sankcionirano.

HHO je pozvao pravne institucije, od Vrhovnog suda, Visokog prekršajnog suda, Ministarstva pravosuđe do Državnog odvjetništva, da u skladu s propisima o nadzoru sudbene vlasti iskažu svoj stav te da se "sramotna presuda ukine".

Predsjednica Prekršajnog suda u Gospiću Radmila Rendulić Hini je jučer kazala da je komemoracija u Jadovnu bilo mjesto žalovanja pripadnika različitih naroda, te ni Hrvati ni Židovi ni ostali Srbi nisu isticali svoje nacionalno određenje jer ondje, po odluci organizatora komemoracije, to nije bilo dopušteno.

Kazala je i da djevojka šetnjom po nekim drugim javnim mjestima u Hrvatskoj s takvom kapom možda ne bi bila u prekršaju, no na komemoraciji je isticanje srpstva bilo protivno pravilima i zato je, objasnila je predsjednica suda, "predstavljalo remećenje javnog reda i mira". (hina/metro-portal)

29.06.2010. 15:14:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh