« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Hedlu prijetio Krunoslav Fehir

Glavni svjedok optužbe u slučaju protiv Branimira Glavaša

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Suvar, CROPIX)
Više o

Branimir Glavaš

,

Drago Hedl

,

Krunoslav Fehir

,

prijetnje Hedlu

,

Anto Nobilo

Zagrebački policajac koji je prijetio novinaru Dragi Hedlu je Krunoslav Fehir, krunski svjedok u postupku protiv Branimira Glavaša, potvrdio je Hini Fehirov branitelj Anto Nobilo, tvrdeći da je njegov branjenik to učinio u teškom psihičkom stanju kako bi ukazao na nebrigu države prema njemu kao krunskom svjedoka.

"Riječ je o tragičnom i krivom potezu očajnika koji nije želio ničim ugroziti novinara Hedla, već ukazati na teško stanje u kojem se nalazi otkad je prije četiri godine pristao biti prvi krunski svjedok u Hrvatskoj, u postupku protiv Glavaša u slučaju 'garaža'", rekao je Hini Nobilo koji se jučer, nakon godinu i pol, susreo sa svojim branjenikom Fehirom u policiji.

"Fehir smatra da je izigran od države koja mu nije pomogla u rješavanju trajnog smještaja i pronalaženja adekvatnog posla u policiji, niti mu je pružena psihološka pomoć, iako je stalno izvrgnut šikaniranju od kolega koje ga zbog svjedočenja protiv Glavaša smatraju nacionalnim izdajnikom"Nobilo

Po njegovim riječima, Fehir je beskućnik kojeg policija već četiri godine svakih nekoliko mjeseci seli i nedozvoljava mu povratak u Osijek jer mu tamo ne može jamčiti sigurnost.

Nobilo tvrdi da je Fehir u proteklom razdoblju, iako po zvanju viši policajaca, uglavnom radio na "nižim" policijskim poslovima, pa je tako primjerice čuvao ugostiteljske objekte u sustavu policije.

Tvrdi i da je u Fehirovo ime u nekoliko navrata bezuspješno tražio pomoć Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva i MUP-a, koji su, tvrdi, stalno "prebacivali lopticu jedni na druge". Pritom je Hini predočio dopis iz kolovoza prošle godine u kojemu ga Državno odvjetništvo obavještava da za Fehira nisu ispunjeni uvjeti za uključivanje u program zaštite svjedoka jer, prema izvješću Ravnateljstva policije, nije utvrđeno da mu itko prijeti.

Iz Fehirovog slučaja Nobilo zaključuje da država ili nema mehanizama ili ne želi pomoći prvom krunskom svjedoku u Hrvatskoj što je po njemu izrazito loša poruka svakome tko je spreman u budućnosti preuzeti tu tešku ulogu.

"Jednostavno ovo je dokaz da sustav ne funkcionira", zaključio je Nobilo, dodavši da se Fehir već pokajao zbog prijeteće poruke Hedlu s kojim je, kaže, u dobrim odnosima.

Stegovni postupak

Policija je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestila da je Hedlu prijetio zagrebački policajac, no nije željela otkriti njegov identitet. Utvrđeno je da policajcu motiv nije bio ugroziti sigurnost novinara, već skrenuti na sebe pozornost zbog nezadovoljstva svojim statusnim pitanjem.

Novinar Hedl prijavio je kazneno djelo prijetnje 27. studenog u Osječko-baranjskoj policiji navodeći da je dobio SMS poruku sadržaja: "Opet ti sa svojim tekstovima, čuvaj se ti i onaj Fehir, neće da to da završi tek tako, imamo da vas masakriramo, će da oboje letite u zrak".

Osumnjičeni Fehir kazneno je prijavljen zbog prijetnje, udaljen je s dužnosti i protiv njega je pokrenut stegovni postupak.

Načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec je rekao da je osumnjičeni bio aktivan policijski službenik i da njegova zdravstvena sposobnost nije bila upitna. No, nije želio prejudicirati hoće li njegov branitelj zatražiti vještačenje.

O tome hoće li sada biti ukinuta policijska zaštita Hedlu, Borovec nije želio govoriti, rekavši da je to policijska tajna. (hina/metro-portal)

04.12.2008. 12:25:23
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    aladin
    07.12.2008. 23:53
    tri godine sam proveo spavajuci sa krunislavom fehirom ,jer je on gay kao i ja ,zajedno smo proveli tri godine ,a pogotovo dok je stanovao u policiskom kampu u puli,mislim u valbandonu kod pule,.ali nisam znao da je prevarant i izdajica .ali eto sad se zna ko je on
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh