« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
devedesete

Hebrangu svi krivi za pljačku u privatizaciji

Četvero predsjedničkih kandidata s najboljim rejtingom sinoć su u Otvorenom imali prvo neslužbeno sučeljavanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/Cropix)
Više o

Vesna Pusić

,

Nadan Vidošević

,

Andrija Hebrang

,

Ivo Josipović

,

otvoreno na HTVu

,

predsjednički kandidati

Ivo Josipović, Nadan Vidošević, Vesna Pusić i Andrija Hebrang sinoć su u HTV-ovoj emisiji Otvoreno razgovarali o prijedlogu ustavnih promjena koje bi trebale spriječiti zastaru kriminala iz vremena pretvorbe i privatizacije.

Vidošević je zaključio da bi retroaktivne aktivnosti, poput hvatanja kriminalaca iz ere privatizacije i otvaranja pitanja funkcioniranja svakog poduzeća, mogle destabilizirati sustav i rastjerati strane investitore.

Inače suzdržani SDP-ov kandidat Ivo Josipović, prisjetio se kako je u vrijeme pretvorbe i privatizacije ministar bio upravo Nadan Vidošević, koji mu je odmah odgovorio:

- Ja sam se uključio u politiku da bih obranio vlastitu zemlju, a vi ste dezertirali iz vlastite stranke 1992.

 - Mi bismo se sada bavili 90-ima, a imamo pred očima HEP, Podravku, nabavu vojne opreme... Tu treba pokazati je li sustav funkcionira. Mi zakone imamo, ali ih ne provodimo - poručio je Vidošević.

- Dokle god se na kriminal u pretvorbi i privatizaciji iz moralnog, pravnog i ekonomskog aspekta ne stavi točka, nema budućnosti - bio je uporan Ivo Josipović.

Za HDZ-ova kandidata Andriju Hebranga podrijetlo imovine i datum njena stjecanja bit će od bitnog značenja i nitko tko je nakon rata izišao bogatiji nego što je bio na njegovu početku za njega ne može biti čist. Ipak, smatra da se oko takvih pitanja 'ne bi trebalo politizirati i nije sad bitno koja Vlada je što radila, već samo svi jednako krivi'.

- Ne bi trebalo politizirati tko je kriv. Svi smo krivi. I ja priznajem dio krivnje HDZ-a, ali sam za to da svatko prizna svoj dio - rekao je Hebrang.

Vesna Pusić oštro se tome usprotivila i odgovorila da ne možemo svi biti jednako krivi, te da krađa za vrijeme privatizacije i pretvorbe ima i te kako svoju političku odgovornost, i to odgovornost HDZ-a koji je u to vrijeme bio na vlasti.

- Nismo svi jednaki i dok se s tim ne suočimo, svaka će vlast imati potencijalno neku vrstu otvorenih ruku da kaže - kad su oni bili na vlasti, tako su oni radili. A to treba jedanput presjeći - poručila je Pusić.

29.09.2009. 06:52:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh