« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
KLASIČNA PREPUCAVANJA

Hebrang na Jovanovića: "On je najkorumpiraniji političar u Hrvatskoj"

Jovanovićev "govor mržnje prema HDZ-u" Hebrang tumači i time što je "HDZ srušio njegovu Jugoslaviju i pobijedio njegovog omiljenog političara Slobodana Miloševića"

Andrija Hebrang
Andrija Hebrang (Tea Cimaš/CROPIX)
Više o

HDZ

,

SDP

,

Andrija Hebrang

,

Željko Jovanović

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Andrija Hebrang danas je SDP-ovog zastupnika Željka Jovanovića nazvao najkorumpiranijim političarom u Hrvatskoj, istaknuvši da će HDZ na Jovanovićeve optužbe o čelnicima HDZ-a kao zločincima odgovarati razobličavajući njegove koruptivne radnje. "Potvrđujem da je gospodin Jovanović najkorumpiraniji političar u Hrvatskoj", izjavio je Hebrang na HDZ-ovoj konferenciji za novinare u Saboru.

Kao razlog što je Jovanović optužbama na račun HDZ-a "politički dijalog spustio na najniže grane od kada postoji Hrvatska" Hebrang vidi u pokušaju da prikrije svoju i korupciju svoje stranke, ali i da zaustavi napredak Hrvatske na putu u EU. "Karakteristično je za Jovanovića da iza te grube retorike skriva svoju koruptivnost", rekao je, istaknuvši da je SDP-ovac, kao predsjednik Upravnog vijeća riječkog KBC-a, istodobno radio za jednu farmaceutsku tvrtku koja je s tom bolnicom sklapala unosne ugovore. Također, dodao je, kao riječki dogradonačelnik prikrivao je istinu o šteti za gradski proračun koja je, kaže, nanijeta nezakonitim transakcijama s Riječkim tržnicama, a jednom je SDP-ovcu omogućio da dođe do 30.000 "kvadrata" kvalitetnog gradskog zemljišta.

"Potvrđujem da je gospodin Jovanović najkorumpiraniji političar u Hrvatskoj", izjavio je Hebrang na HDZ-ovoj konferenciji za novinare u Saboru.

Hebrang tvrdi i da je Jovanović spriječio da Nacionalno vijeće za suzbijanje korupcije, kojim predsjedava, propituje način na koji je predsjednik SDP-a Zoran Milanović došao u posjed dva stana, kao ni slučaj sisačko-moslovačke županice Marine Lovrić za koju je državna revizija utvrdila brojne nepravilnosti. Vijeću nije dopustio, ističe, ni da otvori istragu o više desetaka milijuna kuna teškim nezakonitostima u javnoj nabavi u Rijeci. "Sve to najkorumpiraniji političar prikriva kao zmija noge, a svojom agresijom pokušava otkloniti pažnju javnosti od svojih nezakonitih radnji. On korupciju producira umjesto da se protiv nje bori", naglasio je, ponovivši HDZ-ov zahtjev o smjeni Jovanovića s mjesta predsjednika Nacionalnog vijeća.

U prozivanju vrha HDZ-a kao zločinaca Hebrang vidi Jovanovićev i pokušaj njegove stranke da zaustave zatvaranje poglavlja 23. i napredak Hrvatske na putu u EU, što je, kaže, nastavak SDP-ove politike od njihova protivljenja osamostaljenju RH pa do glasovanja protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Jovanovićev "govor mržnje prema HDZ-u" tumači i time što je "HDZ srušio njegovu Jugoslaviju i pobijedio njegovog omiljenog političara Slobodana Miloševića". U Jovanovićevim izjavama o lažnim braniteljima i propitivanju brojke od pola milijuna hrvatskih branitelja Hebrang vidi njegov animozitet prema braniteljima. Rekao je da je 1991., kao šef liječničkog stožera HV-a, Jovanovića pozvao da se priključi ratnom sanitetu, ali da ga je on odbio i nastavio predavati na riječkoj gimnaziji i u domu zdravlja, a da se odazvao i kratko vrijeme proveo u vojsci tek nakon što je mobiliziran 1993., a kako se, kaže Hebrang, ne bi suočio sa zatvorskom kaznom uslijed neodazivanja mobilizaciji.

Upitan hoće li HDZ prijaviti Jovanovića i tužiteljstvu priložiti svu dokumentaciju na kojoj temelji izrečene optužbe, Hebrang je odgovorio da je samo plasiranje u javnost tih optužbi dovoljno da ih DORH istraži. I HDZ-ov potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak nije, kaže, mogao vjerovati da će se SDP u političkoj retorici spustiti na najniže grane od kada je samostalne Hrvatske. "Što se to događa, jel oni nemaju program, nemaju strategiju, a izbori se približavaju, pa misle da će optužbama dobiti mandat da vode državu", rekao je, upitavši do kada će čelnik SDP-a Milanović to dopuštati. Jarnjak vjeruje i da će građani na izborima dobro promisliti hoće li glasovati za stranku koja je, kazao je, pokazala kakav model vlasti želi - "zaobilaziti institucije koje su nadležne za optužbe i suđenja i ići izravno na presudu".

02.02.2011. 16:19:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    02.02.2011. 18:18
    hebrang je židov a ujedno i fašista
  2. avatar
    Crozona
    03.02.2011. 11:38
    Zanimljiva je teza kako samo plasiranje HDZ-ovih gluparija postaje dovoljno za istrage DORH-a. Crna zemljo otvori se...
  3. avatar
    xena
    03.02.2011. 12:33
    a znamo da hebrang uvijek govori istinu
  4. avatar
    prorok
    04.02.2011. 10:04
    Hebrang ne laže nego samo ne govori istinu :D
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh