« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
ZAŠTITIO KOSOR

Hebrang: Ništa nismo znali, Sanader upao u jamu koju si je iskopao

Ministri nisu imali vremena proučiti dokumente o privatizaciji Ine, mogli su ih samo letimično i brzo pročitati

Hebrang Kosor
Hebrang Kosor (Davor Pongračić/Cropix)

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a i potpredsjednik stranke Andrija Hebrang rekao je večeras za Dnevnik 3 HTV-a da je bivši premijer Ivo Sanader, koji je danas svjedočio pred saborskim povjerenstvom za privatizaciju Ine, upao u jamu koju je počeo kopati jer je tvrdio da smo imali sve relevantne informacije, što je, kaže Hebrang, apsolutna neistina.

Hebrang je to rekao odgovarajući na pitanje jesu li svi sve znali, što je Sanader kazao danas pred istražnim povjerenstvom. "Ni jedan član predsjedništva (HDZ-a), a ja sam potpredsjednik stranke, nije imao ugovor o kojem se raspravljalo", rekao je Hebrang. Ustvrdio je da nisu imali sve relevantne činjenice jer kad raspravljate o ugovoru taj ugovor treba biti pred vama.

"Druga jama koju si je (Sanader) iskopao je iskaz da su članovi vlade imali sve dokumente", kazao je Hebrang, ustvrdivši da ih nisu imali. Objasnio je pritom da su ministri dobili anekse ugovora, koji reguliraju vrlo važne odrednice, tek na dan održavanja sjednice, 29. siječnja 2009.

Ministri stoga nisu imali vremena proučiti (dokumente), mogli su ih samo letimično i brzo pročitati, zaključio je Hebrang. Ustvrdio je da nije istina da su svi sve znali i da Sanader to forsira jer bi htio tu floskulu prenijeti i na neke druge puno ozbiljnije teme koje će tek uslijediti u budućnosti.

Sanader nije otošao zbog Slovenije

Hebrang je ustvrdio i da nije istinita tvrdnja bivšeg premijera po kojoj je on otišao iz politike jer nije bio spreman trgovati teritorijem za članstvo u EU.

"Tu jamu si je kopao Sanader godinu dana jer mu je toliko vremena trebalo da objasni zašto je otišao", kazao je Hebrang. Ispričao je kako je na dan ostavke Sanadera morao držati govor u Saboru i da je minutu prije nego je izašao za govornicu nazvao Sanadera i upitao ga "Ivo reci mi zašto si otišao" a da je njegov odgovor bio "već ćeš ti nešto smisliti".

Hebrang je dodao da je u govoru nagađao da je to zbog EU te da ga je Sanader kasnije nazvao i smijao se od srca i rekao mu "izvrsno sad ću i ja to govoriti".

Kosor nije kriva

Hebrang je rekao da je Kosor sve svoje o Ini rekla s dva poteza u svom mandatu - time što je vratila i naplatila dvije milijarde kuna Ine koliko je ta tvrtka bila dužna državi i što je odgodila do kraja godine donošenje plinskog biznisa jer ga nije htjela prihvatiti bez kritičkog sagledavanja, čime je, smatra, dala doprinos oporavku Ine i gospodarskoj stabilizaciji zemlje.

Hebrang je ponovio da Kosor nije sudjelovala u radu povjerenstva pa stoga doista nema o tome što izjaviti, što mogu posvjedočiti, kazao je, i svi članovi povjerenstva. To je, istaknuo je, provjerljivo.(hina/metro-portak(

13.10.2010. 08:09:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh