« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
IZBORI

HDZ-u 6 mjesta, SDP-u 5 a Laburistima jedno

Razlika između HDZ-a i SDP-a je minimalna, no ipak je HDZ pobjednik, ali jedino zbog Ruže Tomašić

Naši zastupnici za ove prazne stolce
Naši zastupnici za ove prazne stolce (Arhiva)
Više o

HDZ

,

SDP

,

Ruža Tomašić

,

rezultati

,

zastupnici

,

izbori za EU parlament

HDZ je pobjednik izbora za EU parlament, mogao bi glasiti naslov kada bi glasovi koje je osvojila lista Karamarkove ekipa bili njihovi. No, bez Ruže Tomašić HDZ bi se opet obrukao, jer je predsjednica HSP dr. Ante Starčević pomela sve HDZ-ove uzdanice i osvojila 26.58 posto glasova liste.

Karamarko je jučer bio, za njegove standarde, prilično trijumfalistički raspoložen, toliko da je gotovo zaboravio zahvaliti Ruži Tomašić što ga je spasila blamaže, a i kad su ga na to podsjetili nakon što je već završio govor, spomenuo je samo stranku, ne i Ružu. Nije baš neki potez ...

SDP je bio vidno razočaran, ma koliko se trudili objasniti da je sve to normalno i da tako prolaze prvi izbori za EU parlament u svim novim zemljama. S liste idu svi SDP-ovci, Jozo Radoš ostao je kratak iako nominalno ima treći rezultat po preferencijalnim glasovima, no nije prešao 10%.

Laburisti su se dokazali kao treća politička snaga u zemlji jednim mandatom kojeg je zaradio nositelj liste Nikola Vuljanić. HSS i HSLS nastavljaju svoju agoniju, nekad snažne stranke su nizom samoubilačkih političkih poteza ponovno ostale ispod izbornog praga i vjerojatno su shvatile da njihova koalicija vuče i jednu i drugu u potpuni zaborav.

Gubitnik, ali i moralni pobjednik s lijeve strane centra je Ivan Jakovčić. Sam je nosio svoju listu do ukupno petog mjesta, no, nije prebacio potrebnih 5% da bi otišao u tako željeni Europski parlament. S druge strane, s gotovo dvostruko više glasova od SDP-ove liste u Istri pokazao je snagu na domaćem terenu i poslao jasnu poruku Milanoviću za lokalne izbore koji su za mjesec dana.

Sve u svemu, s liste HDZ-a u Europski parlament idu Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Stier, Ivana Maletić i Zdravka Bušić, sa SDP-ove Tonino Picula, Biljana Borzan, Mario Baldini, Oleg Valjalo i Sandra Petrović Jakovina, a s liste Laburista Nikola Vuljanić.

15.04.2013. 08:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh