« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
FURIO RADIN

HDZ i SDP žele izigrati nacionalne manjine

Saborska je oporba danas kritizirala vladinu odluku da u posljednji tren Saboru pošalje amandmane na prijedog ustavnih promjena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić/Cropix)
Više o

nacionalne manjine

,

Furio Radin

,

ustavne promjene

Zastupnici HNS-a najavili su da će glasovati protiv ustavnih promjena, jer smatraju da vladin amandman za uvođenje branitelja u Preambulu Ustava negira sudjelovanje drugih građana u obrani Hrvatske.

Istom se amandmanu protivi i HDSSB, ali zato što vlada predlaže da se Domovinski rat označi kao pravedan, legitiman i oslobodilački, ali ne i obrambeni, što je Boro Grubišić (HDSSB) protumačio kao "rješenje na tragu ideje da svi odustanemo od tužbi za agresiju pa da se kaže da nitko nije kriv" i najavio da će glasovati protiv ustavnih promjena.

Furio Radin je, pak, u ime Kluba nacionalnih manjina, dvjema najvećim strankama poručio da "same izglasaju Ustav", optužujući HDZ i SDP da žele izigrati nacionalne manjine, jer nije realiziran dogovor da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina izmijeni prije Ustava.

Zoran Milanović (SDP) protivi se, pak, brisanju predloženog rješenja da predsjednik Vrhovnog suda Saboru podnosi izvješće o funkcioniranju pravosuđa. Odbacio je argumentaciju da se tim rješenjem krši ustavna trodioba vlasti. "Sudsku vlast treba zaštititi od izvršne vlasti, od telefonskih razgovora i dogovora u zadnji tren, a ne od Sabora", rekao je Milanović. Vladi je spočitnuo predlaganje amandmana u zadnji čas, što je, kaže, u skladu s formalnim pravilima, ali i krajnje neuobičajeno.

Vesna Pusić (HNS) upitala je "što se radilo svih ovih mjeseci da se pet amandmana, koji nisu kozmetika, pojavilo doslovno 15 sati prije rasprave u Saboru". Usprotivila se proširenju Preambule formulacijom o braniteljima, što tumači kao prijedlog da se "kao oni koji su obranili Hrvatsku izbace građani Hrvatske i stave samo branitelji".

"Nema sumnje da su značajno doprinijeli obrani i uspostavljanju Hrvatske, kao što nema nikakve sumnje da su umirovljenici, financirajući to svojim mirovinama, vrlo značajno pridonijeli obrani, kao i civilne žrtve i mnogi ljudi koji su na političkim i različitim drugim pozornicama zastupali Hrvatsku, pripadnici različitih dobrotvornih udruga", rekla je Pusić. (hina/metro-portal)

16.06.2010. 14:47:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh