« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
VESNA PUSIĆ

Cilj Hrvatske je iskoristiti više od 90 posto sredstava iz fondova

Pusić je govorila na okruglom stolu u organizaciji Nacionalnog odbora koji je bio posvećen europskim fondovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Vesna Pusić

,

europski fondovi

Cilj Hrvatske je iskoristiti više od devedeset posto sredstava koja će joj biti na raspolaganju iz europskih fondova, jer sve što se ne iskoristi predstavlja "izravni gubitak", a u cijeli proces bi i građani morali imati bolji uvid jer će projekti rezultirati boljim životom za njih, rekla je u srijedu u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske s EU-om Vesna Pusić.

"Cilj Hrvatske je iskoristiti više od 90 posto sredstava jer sve što ne iskoristimo je izravni gubitak", kazala je Pusić. Naglasila je kako bi bila velika šteta ne sufinancirati 15 posto nekog projekta, a dobiti ostatak od 85 posto.

Fondovi su za Hrvatsku "velika prilika", a pristupanje Europskoj uniji, uz dovršavanje institucionalnih struktura države po modernim kriterijima koji će biti na korist hrvatskim građanima, iznimno je važno i zbog korištenja europskih fondova.

Dodala je da je izrazito važan uvid i razumijevanje javnosti o čemu se tu radi, a učinci novca iz fondova najbolje se vide na lokalnoj razini gdje se prevode u bolji život za ljude - u centre za kulturu, vrtiće, željeznice ili kanalizaciju.

Predsjednik Sabora Bebić nada se da će Hrvatska uskoro postati primateljica sredstava iz fondova i da neće propustiti ni jednu priliku zbog "subjektivnih razloga".

Hrvatskoj su dosad bili na raspolaganju različiti pretpristupni fondovi EU-a, od CARDS-a, preko PHARE-a, ISPA-e i SAPARD-a, do jedinstvenog pretpristupnog programa IPA utemeljenog 2007. Nakon ulaska u EU bit će joj na raspolaganju puno izdašniji fondovi, strukturni i Kohezijski fond. (hina/metro-portal)

16.06.2010. 14:08:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh