« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
DRUGA AUKCIJA

HBOR prihvatio ponude 12 banaka, kamate od 4,34 do 4,88 posto

Najveća je kvota, 50 od ukupno 200 milijuna kuna, odobrena Zagrebačkoj banci, a PBZ-u je odobreno 42,3 milijuna kuna

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

HBOR

,

HBOR aukcija

,

kreditiranje

,

obrtna sredstva

,

model A

,

Zagrebačka banka

,

PBZ

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je nakon druge aukcije za program kreditiranja obrtnih sredstava prihvatila ponude 12 banaka, a kamatna stopa za krajnje korisnike, poduzetnike bit će od 4,34 posto do 4,88 posto, izvijestili su danas iz HBOR-a.

Nakon prve aukcije za taj model A, koja je bila održana 19. veljače, HBOR je bio prihvatio ponude šest banaka, a ponderirana kamatna stopa za krajnje korisnike kretala se od 4,64 do 4,82 posto. Drugi natječaj, aukcija za model A, odnosno dodjelu kvota kredita HBOR-a za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava održan je jučer.

HBOR je na aukciji ponudio 200 milijuna kuna, a pristiglo je 16 ponuda u ukupnom iznosu od 346 milijuna kuna. Budući je interes bio znatno veći od ponuđenog iznosa kredita HBOR-a, prihvaćeno je 12 ponuda poslovnih banaka, navodi se u obavijesti HBOR-a.

Prema izvješću s druge aukcije, najveća je kvota, 50 milijuna kuna odobrena Zagrebačkoj banci i ponderirana kamata stopa za krajnjeg korisnika u toj će banci biti 4,70 posto, dok je najmanju maržu ponudila Samoborska banka koja će imati i najnižu kamatu za poduzetnike i iznositi će 4,34 posto, a toj je banci odobreno traženi 20 milijuna kuna.

PBZ tražio čak 100 milijuna kuna

Uz te dvije banke, HBOR je na drugoj aukciji prihvatio i ponude Privredne banke Zagreb (PBZ), Hypo Alpe-Adria-Bank, Erste&Steiermaerkische Bank, Raiffeisenbank Austria, Međimurske banke, Croatia banke, Banke Kovanica, Partner banke i Istarske kreditne banke. Najveću kvotu, sto milijuna kuna, zatražila je PBZ kojoj je odobreno nešto više od 42,3 milijuna kuna, a kredite će ta banka poduzetnicima davati uz kamatu od 4,88 posto.

Tu, u ovoj aukciji najvišu kamatnu stopu za krajnje korisnike imaju još tri banke - Erste&Steiermaerkische Bank kojoj je odobrena kvota od 21,15 milijuna kuna (traženo 50 milijuna kuna), Raiffeisenbank Austria kojoj je odobrena kvota od 16,9 milijuna kuna (traženo 40 milijuna) i Istarska kreditna banka kojoj je odobrena kvota od 2,1 milijun kuna (od traženih 5 milijuna kuna).

Kako su ostale banke čije su ponude prihvaćene ponudile manju kamatnu maržu od te četiri banke njima su, kao i Zagrebačkoj i Samoborskoj banci, kvote odobrene u cijelosti.

Hypo Alpe-Adria-Bank dobila je traženu kvotu od 30 milijuna kuna, a njena je kamata za krajnje korisnike 4,58 posto.

Međimurskoj je banci odobrena kvota od 4,5 milijuna kuna, a kamatna stopa za poduzetnike bit će 4,82 posto, dok su Croatia banka i Banka Kovanica dobile kvotu od po četiri milijuna kuna pri čemu će kamata za krajnje korisnike u Croatia banci biti 4,64 posto, a u Banci Kovanica 4,76 posto.

Kvotu od tri milijuna kuna dobila je Partner banka koja će kredite iz programa kreditiranja obrtnih sredstava poduzetnicima plasirati uz kamatu od 4,70 posto, dok je najmanju kvotu zatražila i dobila Centar banka, dva milijuna kuna, a kamata za krajnje korisnike kod te banke bit će 4,82 posto.

HBOR je za drugu aukciju ponudio 200 milijuna kuna, a kako HBOR u kreditima namijenjenim programu kreditiranja obrtnih sredstava sudjeluje sa 40 posto, kada se iznosu aukcije pridoda i 60 postotni udio banaka, što je 300 milijuna kuna, ukupni kreditni potencijal i nakon druge aukcije je 500 milijuna kuna.

HBOR svoj 40 postotni udio u kreditu plasira po kamatnoj stopi 3,8 posto, a kolika će biti konačna kamata za poduzetnike ovisit će o stopi koju će za svoj 60-postotni udio ponuditi banke. Prednost u dobivanju kvote kredita imaju upravo banke koje ponude nižu maržu. (hina/metro-portal)

25.03.2010. 17:44:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh