« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
SVEČANA ATMOSFERA

HAZU dodijelio nagrade za znanstvena i umjetnička dostignuća 2009.

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na redovitoj sjednici, održanoj 31. ožujka jednoglasno je donijelo odluku o dodjeli nagrada HAZU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar, CROPIX)
Više o

HAZU

,

nagrade

,

znanost

,

umjetnost

Kako se navodi, za područje društvenih znanosti nagradu je dobila Zdenka Janeković Römer, za knjigu koju je priredila, transkribirala i prevela: "Benedikt Kotrulj, Libro del arte dela mercatura. Knjiga o vještini trgovanja".

Za područje prirodnih znanosti i matematike dodjeljuju se dvije nagrade - za područje prirodnih znanosti i matematike nagradu je dobio Hrvoju Šikiću, a za područje prirodnih geoznanosti znanosti Mirko Orlić.

Za medicinske znanosti nagradu HAZU-a dobio je Davor Miličić.

Danielu Bučanu za knjigu "Kako je filozofija govorila arapski" pripala je nagrada za područje filoloških znanosti, a Zoranu Kravaru za knjigu "Uljanice i duhovi" nagrada za područje književnosti.

Za prilog znanosti iz područja povijesti umjetnosti nagrada je pripala Jošku Belamariću, a s područja glazbene umjetnosti, za balet "Tramvaj zvan čežnja", Mladenu Tarbuku.

Za područje tehničkih znanosti nagradu je dobio Janoš Kodvanj za znanstveno dostignuće, koje je u tehničkim znanostima od iznimnoga i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku.

Nagrade HAZU-a dobitnicima će biti uručene na svečanoj sjednici, koja će se u povodu Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održati 29. travnja u atriju palače HAZU u Zagrebu. (hina/metro-portal)

23.04.2010. 17:15:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh