« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PRVI PREGLED:

Havariju Tina Ujevića nisu skrivile tehničke nepravilnosti

U trenutku udara broda u obalu nije bilo vjetra niti morske struje, osvjetljenje u luci je bilo uredno, a posada nije bila alkoholizirana

(Josko Ponos / CROPIX )
Više o

havarija

,

splitska luka

,

Jadrolinija

,

tin ujević trajekt

,

Boris Matošić

,

Mario Babić

,

Damir Rušinović

Prvi rezultati istrage nisu utvrdili nikakve tehničke nepravilnosti Jadrolinijinog trajekta "Tin Ujević", koji je sinoć uplovljavajući u splitsku gradsku luku udario u obalu, nakon čega je iz oštećenog spremnika u more istekla nafta, izvijestio je danas novinare državni tajnik za more Mario Babić.

U more je isteklo svih 33.400 litara dizela koliko se nalazilo u spremniku i brzom intervencijom spriječeno je njeno širenje, a 40 posto nafte je već isparilo. Odmah se krenulo s čišćenjem i ne bi trebalo biti većih ekoloških posljedica, a promet se odvija redovno, rekli su na današnjoj konferenciji za novinare lučki lučki kapetan i zapovjednik Županijskog operativnog centra u Splitu Boris Matošić i predstavnik tvrtke Cian koja uklanjanja onečišćenje.

Državni tajnik Babić je rekao pozivajući se na zapisnik o saslušanju, kako je zapovjednik broda Damir Rušinović u prvoj izjavi nakon pomorske nesreće rekao da se "krma broda iznenada zanijela u lijevu stranu". Dodao je kako je zapovjednik "bio u šoku". "Upravitelj stroja je kazao da na instrumentima nije vidio nikakav nepravilan rad brodskih uređaja", izvjestio je Babić i rekao da će se pri pregledu oštećenog broda u brodogradilištu vidjeti jesu li svi brodski uređaji pravilno funkcionirali.

U trenutku udara broda u obalu nije bilo vjetra niti morske struje koji bi mogli utjecati na manevar broda, osvjetljenje u luci je bilo uredno, rezultat alko-testa svih članova posade je nula, to jest nisu bili pod utjecajem alkohola, svi imaju svjedodžbe i nisu radili više od maksimalno dopuštenog broja sati, rekao je Babić. Na upit novinara, kazao je da je brod "Tin Ujević" posjedovao papire Hrvatskog registra brodova.

Brod "Tin Ujević" bio je opremljen svom potrebnom dokumentacijom, a prije mjesec dana bio je na remontu u Vranjicu, rekao je lučki kapetan i zapovjednik Županijskog operativnog centra u Splitu Boris Matošić.

Drago Tunjić, predstavnik tvrtke "Cian", koja se bavi uklanjanjem onečišćenja, kazao je da je ta tvrtka žurno reagirala koristeći sredstva za upijanje naftnih mrlja, tzv. apsorbente i sredstva za raspršivanje naftnih mrlja, disperzante.

Tijekom noći i danas na splitskom području se osjeća miris nafte koja pluta, no, Tunjić je rekao kako "ne bi trebalo biti većih ekoloških posljedica". Dodao je kako bi sunčano vrijeme doprinijelo njenom bržem isparavanju. Jutros su u splitsku luku stigli i predstavnici Državnog stožera za iznenadne intervencije na moru i Nacionalne središnjice za poslove traganja i spašavanja na moru.

Promet u splitskoj gradskoj luci odvija se bez zastoja. Brodovi na linijama za Anconu i Dubrovnik preusmjereni su na druge vezove u luci, a umjesto oštećenog broda "Tin Ujević", koji je prometovao na liniji Stari Grad na Hvaru - Split, u promet je stavljen zamjenski brod, izvijestio je Matošić. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 13:32:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh