« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
OSUDIO TEOLOŠKI NARCIZAM

Havanski nadbiskup otkrio zašto su izabrali baš Bergoglia za papu

Sadržaj razgovora na kongregacijama je tajan, no po povratku u svoju biskupiju, kubanski kardinal vjernicima je gotovo ekskluzivno otkrio zašto su izabrali baš Bergoglia

Fotografija vijesti
Više o

novi papa

,

papa Franjo

,

Jaime Ortega

Agencija I. media koja prati Vatikan objavila je da je kardinal Jaime Ortega, havanski nadbiskup, otkrio je sadržaj govora kardinala Jorgea Marija Bergoglia koji je bio presudan za odluku kardinala da ga nekoliko dana poslije izaberu za poglavara Katoličke crkve.

U kongregacijama na kojima su se kardinali pripremali za konklave, kardinal Bergoglio je rekao kako bi želio da Crkva smogne snage 'izaći iz sebe same' i približiti se rubnim područjima.

Budući papa je rekao da Crkva mora 'izaći iz sebe same i zaputiti se u rubna područja', ali ne samo u geografskom smislu već i 'u rubove egzistencije' gdje se nalaze zlo, nepravda i bol.

Ortega je pročitao cjelovit tekst što mu ga je Bergoglio sutradan predao objasnivši da za to ima odobrenje. Bergoglio je osudio 'Crkvu koja je sama sebi mjerilo', a osudio je i svojevrstan 'teološki narcizam'. Zauzeo se za reforme koje bi Crkvu 'koja živi u sebi, od same sebe i za samu sebe' preobrazile u Crkvu evanđelja.

Nedugo nakon izbora pape i francuski kardinal Jean-Pierre Ricard, nadbiskup Bordeauxa spominjao je na kongregacijama upečatljive Bergoglijeve riječi jer je rekao da Crkva svoje probleme neće riješiti ako ne izađe u susret muškarcima i ženama od kojih se udaljila. 'Očekivali smo duhovnog papu, koji je iznutra ispunjen, ali i pastira i osjetili smo da je kardinal Bergoglio taj čovjek', rekao je nadbiskup Bordeauxa.

27.03.2013. 21:56:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh