« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POTPORA

Harper: Hrvatska je oduvijek bila zapadna zemlja

Ulazak Hrvatske u EU nije samo poželjan, već je riječ o njezinu povratku u prirodno okruženje, izjavio je kanadski premijer nakon sastanka s premijerkom Kosor

(Getty Images)
Više o

Jadranka Kosor

,

Stephen Harper

Kanadski premijer Stephen Harper rekao je u petak u Zagrebu nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor da Kanada snažno podupire uključivanje Hrvatske u euroatlantske integracije.

"Kanadu nije iznenadio napredak koji je Hrvatska postigla otkako se priključila demokratskom svijetu ... snažno podupiremo politiku hrvatske vlade usmjerenu na uključivanje zemlje u euroatlantske integracije", rekao je Harper, koji je u petak na čelu kanadskog izaslanstva doputovao u dvodnevni posjet Hrvatskoj.

"Hrvatska je uvijek u srcu bila zapadna zemlja", unatoč izolaciji tijekom razdoblja komunizma, rekao je Harper. "Ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije samo poželjan, već je riječ o njezinu povratku u prirodno okruženje", rekao je kanadski premijer.

Kosor je podsjetila da je posjet Harpera prvi posjet nekog kanadskog premijera Hrvatskoj, te naglasila da dvije zemlje veže puno mostova, a jedan od njih je i 250 tisuća Hrvata koji žive u Kanadi. Kosor je isto tako naglasila veliku ulogu koju je premijer Harper imao u donošenju odluke o ukidanju kanadskih viza za hrvatske državljane.

Hrvatska premijerka je rekla da je s kanadskim kolegom razgovarala i o podršci Hrvatske susjednim zemljama jugoistočne Europe na njihovu putu prema euroatlantskim integracijama. Dodala je da će Hrvatska dati potporu kanadskoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kosor je pozvala kanadske ulagače na dolazak u Hrvatsku, a s premijerom Harperom je razgovarala i o mogućnosti da Kanada bude zemlja partner na Zagrebačkom velesajmu 2011.

Dvoje premijera potpisalo je i memorandum o mobilnosti mladih, koji bi trebao potaknuti putovanja mladih ljudi iz jedne u drugu zemlju.

Harper je u posjetu Hrvatskoj u okviru svoje prve europske turneje u ovoj godini, koja obuhvaća summit Kanada-EU u Bruxellesu, te posjete Nizozemskoj i Njemačkoj. U subotu bi se u Zagrebu trebao sastati i s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Harper se u Zagrebu osvrnuo i na stanje u svjetskom gospodarstvu istaknuvši da se "krećemo u dobrom smjeru".

"Posljednjih mjeseci dolazile su dobre vijesti, ali prerano je reći da je kriza završila ... ipak, krećemo se u dobrom smjeru", rekao je Harper, dodajući da podupire paket pomoći Europske unije dužničkom krizom zahvaćenoj Grčkoj.

"EU je prihvatila paket koji je više nego razuman i mi ga podupiremo", rekao je Harper. (hina/metro-portal)

07.05.2010. 22:51:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh