« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PROPADE, OPET

Hamas odbio pomirenje s Fatahom

Problem i dalje ostaje Fatahova odgoda glasanja o izviješću UN-a o ratnim zločinima u Gazi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Palestina

,

Hamas

,

Fatah

,

palestinska pomirba

Hamas i druge palestinske skupine sa sjedištem u Damasku odbile su potpisati ugovor o međupalestinskoj pomirbi koji je predložio Egipat, priopćio je u četvrtak glasnogovornik tih stranaka.

"Palestinske stranke će potpisati ugovor koji je predložio Egipat samo ako uključuje palestinska načela i prava, napose pravo na borbu protiv cionističke okupacije", rekao je Haled Abdel Madžid, vođa Fronte za palestinsku borbu (FLP) i glasnogovornik palestinskih organizacija sa sjedištem u Damasku gdje živi Haled Mešal, vođa Hamasa u progonstvu.

Dodao je da te skupine predbacuju Egiptu da svojim prijedlogom nije obuhvatio "političku viziju sukoba s Izraelom i agresije na naš narod".

Ugovor koji predlaže Egipat trebao bi usto uključiti pitanje "Jeruzalema i opasnosti od judaizacije i stalne agresije koji prijete tom svetom gradu" te "pravo na povratak palestinskih izbjeglica kući", rekao je Abdel Madžid.

Potpisivanje tog ugovora isprva je bilo planirano za 26. listopada u Kairu, ali je Hamas zatražio odgodu optužujući palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da je pristao na odgodu glasovanja o Goldstoneovu izvješću u UN-ovu Vijeću za ljudska prava. O izvješću treba ponovno raspravljati UN-ovo Vijeće za ljudska prava u Ženevi na izvanrednoj sjednici u četvrtak.

Po nagodbi koju je predložio Egipat, Fatah i Hamas trebali su odvojeno potvrditi taj ugovor do 15. listopada (ostale palestinske stranke do 20. listopada).

Na mjesečnoj raspravi Vijeća sigurnosti o Bliskom istoku u srijedu u UN-u, Izrael i Palestinci bili su izloženi pritisku sa svih strana kako bi proveli istragu o teškim optužbama za zločine tijekom sukoba u Gazi. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 16:33:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh