« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
kukuc

Hakirana Bijela kuća, Obama i McCain

Obama i McCain provaljeni su ljetos, u jeku kampanje, a Bijela kuća u dužem periodu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Barack Obama

,

John McCain

,

Bijela kuća

,

hakeri

Kineski hakeri upali su više puta u računalnu mrežu Bijele kuće i čitali e-mail poruke njezinih dužnosnika, rekao je visoki američki dužnosnik.

Hakeri su prodirali u sustav Bijele kuće na kraća razdoblja, što im je omogućilo da kradu informacije prije nego su stručnjaci američke vlade popravili sustav, rekao je visoki dužnosnik za "Financial Times" od petka.

Dužnosnik administracije je istaknuo da su hakeri upali u nezaštićenu računalnu mrežu Bijele kuće, a ne u drugu, sigurniju, klasificiranu mrežu.

Američka vlada pojačala je nastojanja za poboljšanje sigurnosti računalnih sustava, posebice otkako su kineski hakeri prošle godine upali u sustav Pentagona.

Tjednik "Newsweek" izvijestio je pak da su računalne sustave kampanje Baracka Obame i Johna McCaina hakeri napali tijekom ljeta, što je potaknulo istragu FBI-a.

Istražitelji FBI-a rekli su Obaminim pomoćnicima u kolovozu da je i računalni sustav McCainove kampanje napadnut, što su potvrdili McCainovi pomoćnici, navodi "Newsweek".

Glavni menadžer Obamine kampanje David Plouffe rekao je za "Newsweek" da je nakon upozorenja FBI-a primio poziv šefa osoblja Bijele kuće Josha Boltena, koji mu je rekao da "imaju stvarni problem" i da ga trebaju riješiti.

Dužnosnici FBI-a i Bijele kuće rekli su pripadnicima Obamina stožera kako vjeruju da strani entitet ili organizacija, a ne suparnička kampanja, želi prikupiti informacije o političkim stajalištima obojice kandidata. Obamini tehnički stručnjaci poslije su nagađali da napadi možda dolaze iz Rusije ili Kine, izvijestio je "Newsweek". (hina/metro-portal)

A da su imali što i pronaći u računalima, najbolje pokazuje ovaj članak

07.11.2008. 18:57:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh