« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
POMOĆI NIKAD DOSTA

Haiti uskoro dobiva inovativnu kontejnersku mini-kliniku

Brodski kontejneri mogli bi postati najpomodnijom građevinskom jedinicom na planetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

zdravstvo

,

Haiti

,

bolnice

,

potres

,

čestitka josipović

Sljedećeg tjedna na Haiti stižu brodski kontejneri, kao i svakoga dana. Ali ovoga puta jedan od kontejnera neće sadržavati robu; radi se o mini-klinici za pacijente nacije koju je pogodila strašna katastrofa. „brodski kontejneri savršene su mini-klinike", objašnjava Elizabeth Sheehan, direktorica organizacije Containers to Clinics(CtC)iz Massachusettsa. „Lako ij je oprati i ne trunu u području važne klime. I jeftini su. A psotoji oko 10 milijuna brodskih kontejnera diljem svijeta koji se uopće ne koriste."

>> Haiti: Šest mjeseci nakon potresa kao da nema pomaka

CtC-ova klinika u Port-au-Princeu sastoji se od dva srednje velika kontejnera. U jednom su sobe za dijagnozu, a u drugom je laboratorij i ljekarna. „Ovo će poboljšati pristup zdravstvenoj njezi", kaže Sheenan i dodaje: „ Kontejner spostati najpomodnijom konstrukcijskom jedinicom na planetu. London ima nekoliko funky gradskih blokova koji se temelje na kontejnerima poput Container Cityja, a neke tvrtke ih koriste u vidu mobilnih restorana i hotela.

„Kontejneri postaju sve uobičajeniji oblik građevina", primjećuje Douglas Hecker, profesor arhitekture pri Sveučilištu Clemson. „Nevjerojatno su robusni, a čak i oni koji transportirani puno puta mogu biti upotrijebljeni za gradnju. A ima ih viška diljem svijeta što ih čini jeftinima." Hecker je član arhitektonskog tima koji dizajnira kontejnerske kuće za žrtve potresa na Haitiju. „Na karibe se jako puno uvozi, a brojne su i humanitarne pošiljke", primjećuje Hecker. „ Rezultat toga su brojni kontejneri koji samo stižu, ali ne odlaze. Oni se mogu upotrijebiti kao privremena i trajna skloništa i kuće."

Međutim, iako spomenuta klinika može primiti i do 100 pacijenata na dan, čak i velika pošiljka mini-klinika neće riješiti zdravstvene probleme na Haitiju: prema podacima kojima raspolaže UNICEF, oko 60 posto Haićana uopće nema pristup osnovnoj zdravstvenoj brizi.

Piše: Elisabeth Braw/MWN
22.07.2010. 14:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh