« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
neposlušnost

Haaški sud idući tjedan odlučuje o Hartmann

Bivša glasnogovornica za nepoštivanje suda može biti kažnjena s do 7 godina zatvora ili 100.000 eura.

(Cropix)
Više o

Haaški sud

,

Florence Hartmann

Završne riječi tužiteljstva i obrane održane su 3. srpnja, po pravilima o postupcima i dokazima haaškog suda.

Francusku novinarku, koja je glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-ja bila od 2000. do 2006., optužnica tereti za nepoštivanje suda jer je objavila podatke iz tajnih odluka prizivnog vijeća haaškog suda u predmetu "Milošević".

Ona je, po optužnici, tajne podatke objavila u rujnu pretprošle godine u svojoj knjizi "Mir i kazna: Tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu" koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut.

Obrana tvrdi da su svi podaci bili javni.

Ti su dokumenti, po tvrdnji Hartmann, omogućili dokazivanje upletenosti srbijanske države u genocid u Srebrenici u kojem je 1995. usmrćeno osam tisuća muslimana.

Dva su suca u postupku zamijenjena zbog sukoba interesa.

ICTY je istragu protiv bivše glasnogovornice suda pokrenuo 1. veljače 2008. Optužnica je podignuta 27. kolovoza 2008., suđenje je bilo zakazano za 5. i 6. veljače 2009., ali je 3. veljače odgođeno do daljnjeg zbog zahtjeva obrane za izuzećem dvojice članova sudskog vijeća zbog sukoba interesa.

ICTY je 18. veljače odlučio dotad predsjedatelja Carmela Agiusa i suca Alphonsa Oriea zamijeniti Mehmetom Gueneyem i Liuom Daqunom. Potom je obrana zatražila obustavu postupka zbog brojnih propusta i nedosljednosti u istražnom i sudskom postupku protiv njihove branjenice, napomenuvši kako su zbog sudjelovanja u istrazi protiv nje zamijenjena dva suca u postupku.

Zahtjev za poništenjem odluka raspravnog vijeća u podnesku argumentira se činjenicom kako je logično zaključiti da odluke koje je donijelo vijeće iz kojeg su u međuvremenu zbog sukoba interesa maknuta dva člana "nisu nepristrane, a posljedično ni legitimne, te ih treba smatrati nevaljanim".

Zahtjev ipak nije prihvaćen i suđenje je održano 15., 16. i 17. lipnja te 1. srpnja.

Pravila za nepoštivanje suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora ili novčanu kaznu do 100.000 eura.

Izvor: Hina

08.09.2009. 17:18:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh