« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
UTJERIVANJE PRAVDE

Haag traži Gadafijevog sina zbog napada na civile

Saif al-Islam poručio je ICC-u da nije kriv za zločine protiv čovječnosti, a tužiteljstvo ICC-a u petak je potvrdilo da je u neformalnom kontaktu s Gadafijevim sinom

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

ICC

,

Moamer Gadafi

,

Saif al-Islam

Saif al-Islam, sin Moamera Gadafija, bio je umiješan u organiziranje napada na civile i unajmljivanje plaćenika, tvrdi tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) i za to ima čvrste dokaze, javlja Hina.

Luis Moreno-Ocampo je također rekao da se sastao sa Saifom al-Islamom (39) prije nekoliko godina te da je on podržao napore ICC-a za uhićenje sudanskog predsjednika Omara al-Bašira zbog navodnog genocida i drugih zločina u Darfuru.

"Imamo svjedoka koji je objasnio kako je Saif bio umiješan u planiranje napada na civile, a posebice u unajmljivanje plaćenika iz različitih zemalja i njihov prijevoz, te u pokrivanje financijskih troškova", rekao je Moreno-Ocampo za Reuters u Pekingu gdje je nazočio jednoj akademskoj konferenciji.

Moreno-Ocampo je nakon toga rekao da ima više svjedoka, a ne samo jednog.

"Mi imamo ključne dokaze u tom slučaju, ali naravno za Saifa i dalje vrijedi presumpcija nevinosti i morat će izaći pred sud gdje će sudac odlučiti o njegovoj krivnji", istaknuo je.

Moreno-Ocampo je izjavio kako planira otputovati u New York kako bi izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu o radu suda u Libiji.

Saif al-Islam poručio je ICC-u da nije kriv za zločine protiv čovječnosti, a tužiteljstvo ICC-a u petak je potvrdilo da je u neformalnom kontaktu s Gadafijevim sinom, koji je izbjegao očevu sudbinu bijegom iz Sirta u libijsku pustinju. Sud je upozorio Saifa al-Islama, za kojega se misli kako želi izbjeći da ga uhvate snage prijelazne vlade koje su prošlog tjedna ubile njegova oca, da bi mogao narediti zračno presretanje ukoliko pokuša pobjeći zrakoplovom iz svog skrovišta.

30.10.2011. 16:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh