« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
POKUŠAVAJU UBRZATI SUĐENJE

Haag odustaje od nekih optužbi protiv Mladića zbog njegove bolesti?

Brammertz je otkrio kako postoji mogućnost da se iz optužnice uklone neki zločini iz Sarajeva od 1992. do 1995. godine

Fotografija vijesti
Više o

Sarajevo

,

haaško suđenje

,

Ratko Mladić

,

ratni zločin

,

Den Haag

,

Serge Brammertz

Nakon što je sudsko vijeće Haaškog suda prošli tjedan odbilo razdvojiti predmet protiv bivšeg vojnog čelnika bosanskih Srba Ratka Mladića tužitelj međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije Serge Brammertz izjavio je u srijedu da bi ICTY mogao odustati od nekih optužbi protiv Mladića kako bi ubrzao sudski proces koji se vodi protiv njega, javlja Hina.

Mladiću se zdravstveno stanje pogoršalo te su tužitelji, poučeni iskustvom sa Slobodanom Miloševićem koji je umro tijekom suđenja, izrazili zabrinutost hoće li on uspjeti izdržati tako dug i složen proces. Kako bi ubrzali postupak, tužitelji su predložili da se protiv Mladića vode dva odvojena procesa, no sudsko vijeće je zahtjev odbilo.

Tužitelj Serge Brammertz je u srijedu rekao da će njegov tim sada razmotriti smanjenje broja točaka optužnice kako bi se skratilo suđenje i neće se žaliti na odluku sudskog vijeća.

"Nećemo se žaliti. Razmatramo druge mogućnosti", rekao je Brammertz novinarima u Hagu. Ne razmatramo odustajanje od cjelokupnih dijelova optužnice nego smanjivanje broja pojedinačnih dijelova". Tužitelj je, primjerice rekao da bi neki od incidenata koji su se dogodili tijekom opsade Sarajeva 1992. do 1995. mogli biti isključeni iz optužnice.

Brammertz je tijekom radnog ručka sa stranim dopisnicima u Haagu također izrazio nezadovoljstvo dinamikom suđenja Vojislavu Šešelju. On je istaknuo kako je "odgovornost međunarodnoga pravosudnog sustava da osigura da jedna osoba ne čini sa suđenjem" to što je Šešelj činio sa svojim.

19.10.2011. 20:02:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh