« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Guvernerka Aljaske je najbolji McCainov potez

Kršćanski konzervativci zaljubili su se do ušiju u Sarah Palin

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

John McCain

,

američki izbori

,

Sarah Palin

Ime Sarah Palin novost je na aktualnoj političkoj sceni. Izvan rodne Aljaske, samo je nekoliko ljudi čulo za Sarah Palin prije nego što ju je republikanski kandidat John McCain odabrao za svoju partnericu u utrci za mjesto prvog čovjeka SAD-a. U svakom slučaju, aktualna guvernerka Aljaske veliko je iznenađenje za sve, čak i za McCaina, koji ju je prije imenovanja za svog zamjenika sreo samo jedanput. No, čini se da je imao dobre spin doktore i da je povukao pravi potez jer se njegova republikanska pastva, koja je gajila mlak, ako ne i otvoreno neprijateljski stav prema njemu, oduševila pojavom lijepe, stamene žene, majke petero djece, od kojih se jedno sprema u Irak, a najmlađe pati od Downova sindroma.

Američki kršćanski konzervativci zaljubili su odmah u nju. Sve do prošlog tjedna, točnije vremena prije Sarah Palin, oni su nerado volontirali u aktivnostima i doniranju novaca za McCainovu kampanju. Mnogima od njih McCain se, naime, zamjerio kada je u jednom svom govoru u predsjedničkoj kampanji 2000. godine optužio neke evangeličke vođe kao ‘agente netolerancije’. Nakon toga, ma koliko bilo čvrsto njegovo stajalište o zabrani pobačaja, McCain nikada nije bio prihvaćen kao ‘jedan od njih’. Sve se promijenilo njegovim odabirom Palinove, koja predstavlja tvrdu kršćansku struju, i to u njezinu najboljem, humanom obliku. Jer, svoje kršćanstvo ona vrlo praktično dokazuje zalaganjem za zabranu pobačaja, brojem djece, sudjelovanjem u životu Crkve i  zajednice, a domoljublje iskazuje na, za republikance najbolji mogući način - slanjem sina na iračko ratište. Palinova nije za legalizaciju nošenja oružja, ali joj lov na grizlije nije stran. 

Usto, podržava teoriju kreacionizma umjesto teorije evolucije na satovima prirode u školama. Da je ona McCainovo tajno oružje, pokazuje donacija 7 milijuna pristiglih u samo 48 sati nakon što je Palinova proglašena republikanskom kandidatkinjom za potpredsjednicu Amerike. A većina tog novca bila je od onih koji do jučer nisu bili skloni McCainu.

Iako se sa Sarah Palin susreo samo jednom prije nego što ju je imenovao zamjenicom u predizbornoj utrci, predsjednički kandidat McCain je ‘pogodio u sridu’. Najkonzervativnije krilo republikanaca tako ga je konačno prihvatilo.  

Piše: Piše: Iva Ćurić
04.09.2008. 20:04:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh